Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το Facebook μπορεί να…προδώσει


Η ηγεσία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας έστειλε στα στελέχη της προειδοποίηση σχετικά με τους στρατιωτικής φύσεως κινδύνους του Facebook.

Υψηλούς κινδύνους συνεπάγεται η χρήση του Facebook στο θέατρο επιχειρήσεων, σύμφωνα με προειδοποίηση της διοίκησης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας προς τα στελέχη της, καθώς, μέσω του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου μπορεί να αποκαλυφθεί η θέση τους.
Η προειδοποίηση δημοσιεύτηκε σε εσωτερική ιστοσελίδα και θίγει το θέμα του κατά πόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέες, ευρέως διαδεδομένες τεχνολογίες για να εξακριβωθεί η γεωγραφική θέση του χρήστη τους.
Όπως αναφέρεται μέσα, η απρόσεκτη χρήση θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες για την επιχειρησιακή ασφάλεια και τη μυστικότητα».
Αντίστοιχη προειδοποίηση θα στείλει και ο στρατός.
Η κύρια ανησυχία των αξιωματούχων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας έχει να κάνει με τη χρήση BlackBerry και άλλων συσκευών που διαθέτουν δυνατότητες GPS, καθώς διαδικτυακές υπηρεσίες με δυνατότητες γεωγραφικού προσδιορισμού/ εντοπισμού (Facebook, Foursquare κ.α) θα μπορούσαν να τους «βρουν», με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται η θέση τους στον εχθρό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC