Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ανατιμήσεις προϊόντων λόγω Φ.Π.Α.

Νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά φέρνει από την Πρωτοχρονιά η τρίτη μέσα σε εννέα μήνες αύξηση του Φ.Π.Α. σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Την ίδια ώρα έρχονται μειώσεις στα φάρμακα και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες από τη νέα αναπροσαρμογή του χαμηλού συντελεστή στο 6,5%. Εν τω μεταξύ, ώθηση στην παγωμένη αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσει η διετής αναστολή του πόθεν έσχες, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Αυξήσεις....

Πρόσθετες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες με τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ανήμποροι να σηκώσουν για μια ακόμη φορά το επιπλέον κόστος.
Στον συντελεστή 13% από το 11% μεταφέρονται βασικά είδη διατροφής, τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και οι εταιρείες εστίασης όπως εστιατόρια, μπαρ, καφετερίες.

Το καλάθι της νοικοκυράς θα ακριβύνει κατά €12/μήνα ή €144/χρόνο. Προϊόντα όπως το γάλα θα πωλείται ακριβότερο κατά 2 λεπτά, 3 λεπτά υψηλότερη θα είναι η τιμή του ψωμιού, κατά 2 λεπτά αυξάνεται στα μακαρόνια, ενώ κατά 5 λεπτά ακριβότερα θα πωλείτε η φέτα.

Περισσότερο τσουχτερός θα γίνει και το τιμολόγιο της ΔΕΗ, με την επιβάρυνση σε ένα μέσο λογαριασμό να φτάνει τα 18 ευρώ το χρόνο.

....και μειώσεις

Μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται από την μετακόμιση των σκευασμάτων στον μειωμένο συντελεστή 6,5%. Επτά λεπτά φθηνότερε θα πωλείται το Αμοχιl, κατά 1,22 ευρώ πέφτει η τιμή του Klarisid, ενώ σε ακριβότερα φάρμακα, όπως για παράδειγμα το Eucreas για τον διαβήτη, η μείωση ξεπερνά τα 3 ευρώ.

Οι επαγγελματίες

Την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κασιμάτης.

«Πέρυσι δηλώναμε ότι θα αναγκαστούμε να φάμε τις σάρκες μας με τις αυξήσεις ΦΠΑ που επιβάλλει η Κυβέρνηση. Φέτος δεν έχουν μείνει ούτε σάρκες! Η αναδουλειά είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει ήδη όλη την αγορά με πτώση της ζήτησης στο 45% όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι 1% και κανένας δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε αυξήσεις μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Ωστόσο όταν τις αυξήσεις τις επιβάλλει το ίδιο το κράτος μας ωθεί σε ένα δύσβατο μονοπάτι»,τόνισε.

Η ΝΔ

 «Οι νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, θα πυροδοτήσουν αναμφίβολα τον τιμάριθμο» δήλωσε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.


Το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σε έσοδα από την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Πόθεν Έσχες και αγορά ακινήτων
Εν τω μεταξύ, ώθηση στην παγωμένη αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσει η διετής αναστολή του πόθεν έσχες, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ζητά να ασκηθούν πιέσεις προς τις τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθεί η δανειοδότηση για κατασκευή ή αγορά κατοικιών και εκτιμά ότι η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας θα ξεπεράσει φέτος το 30% σε σχέση με το 2009.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΑΠΕ/ΜΠΕ