Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

20 χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ

"Υπάρχει το ερώτημα, 20 χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να απαντήσει το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας", επισήμανε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου της Λισαβόνας, όπου εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές την Παρασκευή το κείμενο του νέου δόγματος. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κλπ. Όλα αυτά, τόνισε ο Πρωθυπουργός, αλλάζουν τη μορφή του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να στηρίξει μια πιο δημοκρατική κοινωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξήρε την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου.  Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου είχε σημαντικές επαφές για την πορεία του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ.

Συναντήσεις Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Στίβεν Χάρπερ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο πρωθυπουργών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και η οικονομική κρίση.

Συνάντηση Παπανδρέου  με Μέρκελ και Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες αντάλλαξαν σε φιλικό κλίμα απόψεις για το θέμα που υπήρχε τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις απόψεις του στην κ. Μέρκελ λέγοντας ότι «Κι εμείς λέμε ότι πρέπει να βοηθήσουν και οι ιδιώτες, έχουμε όμως προτείνει έναν άλλο τρόπο για τη συνδρομή τους», αναφέροντας ως παράδειγμα την επιβολή φόρου στις συναλλαγές, μέρος του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μηχανισμό στήριξης.
Ο κ. Παπανδρέου και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση και να υπάρξει συνάντηση συμβούλων τους που θα μιλήσουν γι' αυτές τις προτάσεις.
Ο πρωθυπουργός είχε και σύντομη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό: «Κι εγώ κι εσύ αναλάβαμε σε δύσκολες στιγμές τις χώρες μας, αναλάβαμε μεγάλα βάρη. Προχωράμε».
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος Γκιούλ στη διάρκεια της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ επανήλθε στις γνωστές αιτιάσεις της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πήρε αμέσως το λόγο και είπε: «Δεν είναι ο χώρος εδώ για να λυθεί αυτό το θέμα». Ζήτησε τη συμβολή όλων για την επίλυση του κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.Επισημαίνεται ότι, το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, είχε ανακηρύξει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, Aung San Suu Kyi, Ειδική Επίτιμη Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την απελευθερωθείσα ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία Αούνγ Σαν Σούου Κίι, η οποία απελευθερώθηκε μετά από πολύχρονο κατ' οίκον περιορισμό που της είχε επιβάλει το στρατιωτικό καθεστώς στη Βιρμανία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την απελευθέρωσή της, αλλά και τη στήριξή του, προσωπικά και εκ μέρους του Ελληνικού λαού. Ιδιαίτερα τόνισε ότι, εμείς οι Έλληνες κατανοούμε απολύτως τη σημασία της στέρησης των ελευθεριών, πολύ περισσότερο που η χώρα μας έχει ζήσει στην πρόσφατη ιστορία της ένα δικτατορικό καθεστώς. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι, τόσο ο ίδιος όσο και η Σοσιαλιστική Διεθνής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την ίδια όσο και την χώρα της.
Η Aung San Suu Kyi ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό αλλά και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό για την στήριξη και τη συμπαράστασή του. Εξέφρασε και τη συγκίνησή της γιατί, όπως εξήγησε, η Ελλάδα είναι για την ίδια, που μεγάλωσε με τους ελληνικούς μύθους, η αγαπημένη της χώρα, και πάντα ήθελε να επισκεφθεί τον Όλυμπο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι είχαν την επιθυμία να επισκεφθούν τη χώρα μας με τον αποθανόντα σύζυγό της.
Ο Πρωθυπουργός της απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας και συμφώνησαν να έχουν συνεχή επικοινωνία και επαφές για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μιλήσει σήμερα σε συγκέντρωση «Νέων Ατλαντιστών», ωστόσο τα αεροπλάνα, που τους μετέφεραν άργησαν να φθάσουν στη Λισαβόνα και η ομιλία Παπανδρέου είναι πιθανό να μη γίνει.

Γ. Παπανδρέου: «Το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές της ανθρωπότητας»

Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Λισαβόνας, όπου εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές το κείμενο του νέου δόγματος.

Από τα ενδιαφέροντα θέματα και για την Ελλάδα, θέματα που θα συζητηθούν στη Λισαβόνα, είναι και η προσέγγιση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία των δύο μερών. Δεν αποκλείεται, εξ άλλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου να έχει συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβιέντεφ. 

ΕΡΤ