Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Στηρίζουν οι Έλληνες την κυβέρνησή τους;

Συνέντευξη με τον καθηγητή πολιτικής επιστήμης Χάιντς Γιούργκεν Αξτ: η πύρρειος νίκη του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι παράγοντες που θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Γ. Παπανδρέου

"Νίκη σε εποχές κρίσης", "Ένα αποτέλεσμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων", "Οι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνησή τους". Με αυτούς τους τίτλους είχε σχολιάσει ο γερμανικός τύπος το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα. Σε μια παρόμοια ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος προχωρά και ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ντουσίμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ, οποίος συνέγραψε την επ΄ υφηγεσία διατριβή του με θέμα το ΠΑΣΟΚ:

"Είναι ένα γενικό φαινόμενο μετά τις εκλογές όλα τα κόμματα να παρουσιάζονται ως νικητές. Θα πρέπει όμως να το εξετάζουμε κατά περίπτωση. Στην παρούσα φάση έχουμε το κλασικό παράδειγμα όπου περιμένουμε βαριά ήττα του κυβερνώντος κόμματος εξαιτίας του αυστηρού, αλλά αναγκαίου προγράμματος περικοπών. Όταν υπό αυτές τις συνθήκες το ΠΑΣΟΚ χάνει 10 ποσοστιαίες μονάδες, τότε πρόκειται για ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα. Επίσης, τέτοιες συνθήκες είναι ιδανικές για να ενισχυθεί η αντιπολίτευση. Όταν βλέπουμε τη ΝΔ, που έκανε το μνημόνιο σημαία του προεκλογικού της αγώνα, να χάνει ελαφρώς, τότε αυτό είναι μια ένδειξη για το γεγονός ότι οι πολίτες βλέπουν, έστω και με δυσφορία, το μέλλον τους περισσότερο στο κυβερνών κόμμα".

Για την τεράστια αποχή

O Χάιντς Γιούργκεν Αξτ συνέγραψε την επ΄ υφηγεσία διατριβή του με θέμα το ΠΑΣΟΚ
 O Χάιντς Γιούργκεν Αξτ συνέγραψε την επ΄ υφηγεσία διατριβή του με θέμα το ΠΑΣΟΚ 

Ο καθηγητής εκτιμά ότι οι πολίτες δεν βλέπουν μια εναλλακτική ως προς το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που ακολουθεί λύση. Μπορεί να μην συμφωνούν με τα μέτρα και να είναι απογοητευμένοι, αλλά δεν βλέπουν μια καλύτερη πρόταση. Είναι γεγονός ότι η ΝΔ δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την ψήφο διαμαρτυρίας, λέει χαρακτηριστικά:

Πώς σχολιάζει όμως ο κ. Αξτ το ρεκόρ αποχής που σημειώθηκε ειδικά στον 2ο γύρο;
"Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι σε μια χώρα που η ψήφος είναι υποχρεωτική, συμμετέχει μόλις το 50 % του εκλογικού σώματος".

Γυρίζουν όντως οι πολίτες την πλάτη τους στην πολιτική;

"Στην Ελλάδα δεν το βλέπουμε αυτό σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η αποχή οφείλεται περισσότερο στην παρούσα κατάσταση, στα μέτρα περικοπών, στη γενικότερη ανησυχία, στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν να προσανατολιστούν, δεν γνωρίζουν πόσο θα κρατήσει η κρίση και εάν οι μεταρρυθμίσεις επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις. Όλα αυτά παίζουν σαφώς μεγαλύτερο ρόλο από τη γενικότερη διαπίστωση περί απαξίωσης της πολιτικής. Εδώ τίθεται ένα ενδιαφέρον ερώτημα στο οποίο μπορούν να δώσουν απάντηση μόνον σχετικές δημοσκοπήσεις. Πιστεύουν τελικά οι πολίτες ότι τα πράγματα όντως θα βελτιωθούν με το αυστηρό πρόγραμμα περικοπών; Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Υπάρχει δηλαδή ελπίδα στους πολίτες ή πιστεύουν ότι ακόμη και μετά τις μεγάλες θυσίες που καλούνται δεν θα υπάρξει σωτηρία;"

Επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ

Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ, η αξιοπιστία του, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν εμμείνει στην πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει:


 "Υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια: να καρποφορήσει η πολιτική που ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, να αποκατασταθεί η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας και οι αγορές να αρχίζουν να δανείζουν και πάλι στη χώρα με ευνοϊκούς όρους. Αυτό το φιλόδοξο σενάριο θα ενίσχυε το κεντρώο προφίλ του ΠΑΣΟΚ και θα έφερνε στη ΝΔ ένα δύσκολο μέλλον. Από την άλλη, εάν η πολιτική αυτή δεν αποδώσει, εάν οι αγορές παραμείνουν επιφυλακτικές, εάν δεν σημειωθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 3 με 4 χρόνια, εάν δεν μειωθεί το χρέος και εάν συνεχίσει να δηλητηριάζεται το κλίμα από νέες απεργίες και κινητοποιήσεις, τότε λοιπόν θα μπορούσα να φανταστώ, λόγω και της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, να ενισχυθεί η αριστερή πτέρυγα του κόμματος και οι κεντρώοι να περάσουν στο περιθώριο. Υπάρχουν πολιτικοί που θα ήταν διατεθειμένοι να δημιουργήσουν εντός του ΠΑΣΟΚ ένα ρεύμα σαφώς πιο αριστερό, θεωρητικά ακόμη και αντικαπιταλιστικό. Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ".


Συνέντευξη: Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw-world.de