Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Τουρκική πρόκληση ενοχλεί το Στρασβούργο

 
Επιβεβαιώνοντας ότι τα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης χρησιμοποιούνται, πλέον, από τους αξιωματούχους του ως «όχημα» για την προώθηση της πολιτικής της Αγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος της Συνέλευσης του Οργανισμού, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε επισήμως και τα κατεχόμενα, προσφέροντας μια έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση κράτους στο βόρειο τμήμα της νήσου.


Η ενέργεια αυτή του κ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίστηκε, από διπλωματικούς κύκλους στο Στρασβούργο, ως θεσμικό ατόπημα, δεδομένου ότι δεν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα ως Τούρκος αξιωματούχος αλλά ως επικεφαλής της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δεν αναγνωρίζει καμία κρατική οντότητα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Τσαβούσογλου εκθέτει μόνον τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίσκεψή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες για την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε εκεί.


Το γεγονός προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, που μέσω της Μόνιμης Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο πρόκειται να επιδώσει «νότα» διαμαρτυρίας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην οποία επισημαίνεται ότι:


*Ο Τούρκος πρόεδρος της ΚΣΣΕ αγνόησε τις επισημάνσεις της κυπριακής πλευράς σχετικά με το ότι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιήσει συναντήσεις με «αξιωματούχους του ψευδοκράτους», αφού μια τέτοια ενέργεια θα παρέπεμπε σε αναγνώριση της κρατικής οντότητας του παράνομου καθεστώτος.


*Αθέτησε την υπόσχεση που έδωσε στην κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, ότι δεν θα προέβαινε σε οποιαδήποτε ενέργεια εκτός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας. 
 
 infognomonpolitics