Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

 

Η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που αιματοκύλισε την Κυριακή την πλατεία Ταξίμ στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης. Η οργάνωση, η οποία συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αναφέρει ότι διεξήγαγε την επίθεση ως «πράξη εκδίκησης».


«Εμείς ως Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ενέργεια κατά της αστυνομικής δύναμης του τουρκικού φασισμού στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στις 31 Οκτωβρίου του 2010» αναφέρεται στο δικτυακό τόπο της οργάνωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Στόχος της επίθεσης αυτοκτονίας ήταν μίνιμπας της αστυνομίας. Η επίθεση του καμικάζι άφησε πίσω της 32 τραυματίες, στην πλειονότητά τους αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έδειξε» από την πρώτη στιγμή ως υπαίτιους τους Κούρδους αυτονομιστές, ωστόσο το PKK αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην επίθεση και ανακοίνωσε παράλληλα παράταση της κατάπαυσης του πυρός έως τις προσεχείς γενικές εκλογές της Τουρκίας που αναμένεται να λάβουν χώρα τον Ιούνιο του 2011.

Οι Αρχές στην Κωνσταντινούπολη επιμένουν ότι ο δράστης της επίθεσης στην πλατεία Ταξίμ είχε στενές σχέσεις με το PKK. Δηλώνουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ονομαζόταν Βεντάτ Ατσάρ και ήταν 24 ετών. Καταγόταν από τα ανατολικά της χώρας, από την επαρχία Βαν.


Η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.


Newsroom ΔΟΛ