Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

 Εγκρίθηκε το νέο αμυντικό δόγμα

Ομπρέλα προστασίας όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ από τρομοκρατικές και άλλες απειλές, με την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, αποφασίστηκε την Παρασκευή στη Λισαβόνα, με τη λήξη της πρώτης μέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός 200 εκατομμυρίων ευρώ για το συντονισμό των ευρωπαϊκών πυραυλικών συστημάτων με τους αμερικανικούς, ενώ προβλέπεται και η στάθμευση αμερικανικών πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ σε ευρωπαϊκό έδαφος. 
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για το φόβο επεισοδίων με τους χιλιάδες ακτιβιστές, ξεκίνησε στη Λισαβόνα μία από τις πλέον κρίσιμες Συνόδους Κορυφής στα 61 χρόνια της ΝΑΤΟϊκής ιστορίας, καθώς τέθηκε επί τάπητος το νέο δόγμα για την προσεχή δεκαετία.
Μετά από 11 χρόνια, οι 28 ηγέτες αναθεώρησαν το στρατηγικό δόγμα. Στην ατζέντα της Συνόδου βρέθηκαν επίσης, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και ο πυρηνικός εξοπλισμός. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συμβουλεύεται την Ευρώπη για τα μεγάλα θέματα, ωστόσο η συμφωνία ΣΤΑΡΤ με τη Μόσχα έχει παγώσει στο Κογκρέσο μετά τη νίκη των ρεπουμπλικάνων.
Από πλευράς της η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ίσως από τη Ρωσία, με την οποία εξετάζει την πιθανότητα συμπαραγωγής πυραύλων.
Οι 28 ηγέτες κάλεσαν τη Ρωσία να συμμετάσχει στην αντιπυραυλική ασπίδα, ενώ το Σάββατο θα έχουν συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο για την περαιτέρω διασύνδεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ενώ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών το Αφγανιστάν, με ορίζοντα αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων το 2014. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε περικοπή κατά 1/3 του προσωπικού του Οργανισμού, που αριθμεί 20 χιλιάδες.
"Σήμερα και αύριο θα λάβουμε τις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Συμμαχίας μας", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, κάνοντας την έναρξη των συζητήσεων που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.
Το Σάββατο, οι 48 χώρες-συμπεριλαμβανομένων των 28 του ΝΑΤΟ-που συνεισφέρουν από το 2003 στην ISAF, την διεθνή δύναμη υπό την ηγεσία της Συμμαχίας, ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και ο Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, θα κάνουν διαβουλεύσεις για μια σημαντική καμπή της διεθνούς επέμβασης στο Αφγανιστάν.
Οφείλουν να δώσουν την έγκρισή τους σε δύο αποφάσεις.
Πρώτον σε αυτήν, της σταδιακής μεταβίβασης της ευθύνης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον αφγανικό στρατό 2011-2014, με τρόπο που θα επιτρέψει στους συμμάχους να αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους και να διατηρήσουν μόνο έναν υποστηρικτικό ρόλο.
Στη συνέχεια, να αποφασίσουν μαζί με την κυβέρνηση του κ. Καρζάι για ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης συνεργασίας, προσφέροντας εγγυήσεις ότι δεν θα βρεθεί μόνος του απέναντι στους Ταλιμπάν.
Μια διάσκεψη κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, στην πορτογαλική πρωτεύουσα, και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα συμμετάσχει σε αυτήν μαζί με τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Συμμαχίας.
Αυτή η σειρά των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με μια σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία θα συμμετάσχουν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ