Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Αγνοείται η σύζυγος του Κινέζου Νομπελίστα Λίου


   Η σύζυγος του Λίου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2010, αγνοείται, εν μέσω δημοσιευμάτων κατά τα οποία μεταφέρεται σε φυλακή στη βορειοανατολική Κίνα για να ενημερώσει το σύζυγό της για τη βράβευσή του.

    Δικηγόροι του αντιφρονούντα είπαν ότι δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή με τη Λίου Σια αφότου "την πήραν αστυνομικοί", λίγη ώρα αφότου απονεμήθηκε από την Επιτροπή Νομπέλ το βραβείο, ενώ ακτιβιστές και φίλοι της λένε το κινητό της παραμένει απενεργοποιημένο.


    Η ίδια φέρεται πως είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Asiaραδιόφωνο ότι η αστυνομία της είπε πως πρόκειται να την μεταφέρουν στην Τζιντσού, όπου είναι φυλακισμένος ο Λίου Σιαομπό, αλλά εκείνη φοβάται ότι μπορεί να την θέσουν σε κατ' οίκον περιορισμό σε άλλη περιοχή εκτός Πεκίνου.

    Ο Λίου έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 11 ετών για υπονομευτικό έργο κατά της κυβέρνησης.

    Οι αρχές είχαν αποκλείσει μέρος του οδικού δικτύου στην πόλη Τζιντσού, στην επαρχία Λιάονινγκ, όπου είναι φυλακισμένος ο Λίου. Αστυνομικοί άφηναν να περνούν μόνο κάτοικοι και αξιωματούχοι. Δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να πάνε στη φυλακή ενημερώθηκαν ότι δεν τους επιτρέπεται.

    Ο 54χρονος συγγραφέας και καθηγητής λογοτεχνίας είναι ο πρώτος κινέζος που έλαβε βραβείο Νομπέλ. Συνέθεσε το μανιφέστο "Χάρτα 08", με το οποίο ζητά περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες, το οποίο έχουν προσυπογράψει χιλιάδες. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράστηκε με οργή για την απονομή, χαρακτηρίζοντας το Λίου "εγκληματία" και την απονομή του βραβείου σε αυτόν "προσβολή" στα "ιδανικά του Νομπέλ".

    Αντίθετα, δυτικοί ηγέτες και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την επιλογή του, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και κάλεσαν τις κινεζικές αρχές να προχωρήσουν στην απελευθέρωσή του.

ΑΠΕ