Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Στην τελική ευθεία


    Το γεωτρύπανο προσέγγισε το σημείο όπου βρίσκονται παγιδευμένοι, από τις 5 Αυγούστου, οι 33 παγιδευμένοι μεταλλωρύχοι στη Χιλή.

    Οι σειρήνες στην περιοχή άρχισαν να ηχούν για την επιτυχία της επιχείρησης, συνοδευόμενες από τις φωνές χαράς και τις ζητωκραυγές συγγενών και φίλων των μεταλλωρύχων που βρίσκονται στο καταυλισμό Esperanza- ελπίδα, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ορυχείου.

    Λεπτομέρειες της επιχείρησης δεν έγιναν γνωστές, αλλά ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσει το πλέον σημαντικό και επίπονο εγχείρημα της ανάσυρσης των 33 παγιδευμένων.

    Αργά χθες, Παρασκευή, ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης Αντρέ Σούγκαρετ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της χρήσης εκρηκτικών υλών για τη διάνοιξη του πυθμένα του φρέατος έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει με μεγαλύτερη ευκολία η ειδικά σχεδιασμένη κάψουλα διάσωσης των μεταλλωρύχων.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετά την επιτυχή διάνοιξη της οπής βάθους περίπου 630 μέτρων θα απαιτηθούν από τρεις έως οκτώ ημέρες για να αρχίσει η ουσιαστική επιχείρηση διάσωσης,γεγονός που θα εξαρτηθεί από τη σταθεροποίηση των τοιχωμάτων του φρέατος.

ΑΠΕ