Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Συλλήψεις αντιφρονούντων


   Ο κινεζικός Τύπος καταδίκασε σήμερα την βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του Λιού Σιαομπό, ενώ οι αντιφρονούντες που γιόρτασαν το γεγονός συνελήφθησαν, ανακοίνωσε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

    Την ίδια ώρα που οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την βράβευση του Λιού, η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες υποστηρικτές του που γιόρταζαν χθες Παρασκευή το σημαντικό αυτό γεγονός, επισήμανε η οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα (CHRD) με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

    Χθες, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η βράβευση του Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης "αντιβαίνει πλήρως στις αρχές" του βραβείου αυτού και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία.

    Από χθες το βράδυ, όσοι αναζητούσαν στο Διαδίκτυο κάτι σχετικό με το "Νόμπελ Ειρήνης" ή το όνομα "Λιού Σιαομπό" δεν έβρισκαν τίποτε, τα SMS με το όνομα του Νομπελίστα δεν έφταναν στον προορισμό τους και επιβλήθηκε λογοκρισία στα ρεπορτάζ ξένων τηλεοπτικών δικτύων, όπως το CNN και το TV5, για τη βράβευσή του.

    Ο αγώνας του 54χρονου Λιου καλύπτει πολλές δεκαετίες που χαρακτηρίζονται κυρίως από μακρές περιόδους κράτησης.

    Καθηγητής λογοτεχνίας, που έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, είναι ένας παγκοσμίως γνωστός διανοούμενος, βετεράνος των Κινέζων διαφωνούντων και εξέχουσα φυσιογνωμία του δημοκρατικού κινήματος της πλατείας Τιενανμέ.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο φυλακίστηκε για 11 χρόνια -ανήμερα τα Χριστούγεννα- για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους Κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.

ΑΠΕ