Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο


   Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε χθες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο διαλόγου για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, εκφράστηκε από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ με σημερινή της ανακοίνωση ζητά διαπραγμάτευση για την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και «δεν αποδέχεται μια διαδικασία διαβούλευσης και "διαλόγου", που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις».

    Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ επεσημαίνει τα ακόλουθα:

    - Το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

    - Η ΑΔΕΔΥ αγωνίζεται για ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς, τέτοια που να εμπεριέχει το πάγιο αίτημα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων.

    Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει -σε ανακοίνωσή της- ότι μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 32%) των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού και σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση στο μέσο ύψος των αμοιβών μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

    Επιπλέον, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελλάδα παρουσίασε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο τομέα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117%.

    Από όλα τα παραπάνω, προσθέτει η ανακοίνωση, προκύπτει σαφώς ότι πρέπει να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσα από ένα νέο σύστημα αμοιβών.

ΑΠΕ