Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Κινεζική "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα


   Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο θα δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία και θα προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες για να στηρίξει την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη, από αύριο έως τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου που θα πραγματοποιήσει ο Ουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας, κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

    Ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Λούο Λιντσουάν τόνισε στο πρακτορείο ότι η επίσκεψη του Ουέν "θα στείλει και πάλι ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ, ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη".

    Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Σινχούα, χαρακτήρισε την επίσκεψη "επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών". "Τον υποδεχόμαστε", προσθέτει, "με μεγάλη εγκαρδιότητα. Αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος".

    Η χρονική στιγμή της επίσκεψης αυτής είναι σημαντική. Πρόκειται μια σπουδαία διπλωματική προσπάθεια για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, την Κίνα και την Ευρώπη.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός, μετά την Ελλάδα θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βέλγιο και την Τουρκία.

    Το Σάββατο το μεσημέρι (15:00), ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Πολιτισμού, την υφυπουργό Εξωτερικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές (ενωμένες) προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες».

    Το απόγευμα (16:00), ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
 
ΑΠΕ