Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Σενάρια για παράταση της αποπληρωμής της τρόικας

papakonstantinou_eurogroup_m_copyΤη συζήτηση για την παράταση της αποπληρωμής των 11Ο δισεκατομμυρίων ευρώ στον τριμερή μηχανισμό στήριξης, επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαϊ. Θετικά βλέπει το ζήτημα και η ΝΔ. Η Κομισιόν πάντως αν και ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εκτίμησε πως η χώρα θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως της χρηματοδοτικές της ανάγκες μέσω των αγορών. Αρνητική στάση συνεχίζει να κρατά η Γερμανία.


Συζήτηση ναι αποφάσεις όχι

Τη συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ύψους 110 δις. Ευρώ επιβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομίας μιλώντας στον Σκαϊ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται, δεν υπάρχει καμία απόφαση όμως σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση διότι όλοι βλέπουν ότι για δύο ειδικά χρόνια το 2014-2015 ξαφνικά από εκεί που το κράτος αποπληρώνει 40 με 50 δις το χρόνο πάει στα 70», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και τόνισε ότι επίσημα ακόμα έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση.
«Επίσημα, εάν κάποτε παρθεί μια απόφαση, πρέπει να έρθει ως επιβράβευση της δουλειάς που γίνεται και όχι επειδή δεν μπορέσαμε να πιάσουμε τους στόχους, γιατί τότε θα έστελνε εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.
Τη διεξαγωγή μιας δημόσιας και θεωρητικής συζήτησης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, που, όμως, δεν έχει ζητήσει η Ελλάδα, αλλά έρχεται ως «επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης», επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους».

Ναι μεν αλλά από τη ΝΔ

Θετικά βλέπει η ΝΔ την πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από το μηχανισμό όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να οδηγήσει σε νέα μέτρα ή και νέο μνημόνιο.
«Αν πρόκειται για διευκόλυνση πληρωμής της Ελλάδας, τότε αυτό είναι κάτι θετικό. Από την άλλη πλευρά, όμως, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του Αντώνη Σαμαρά -που έγινε από την αρχή- για το Μνημόνιο, ότι δεν μας βγάζει πέρα. Και αναδεικνύει τη μεγάλη προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε το σχετικό κείμενο του Μνημονίου, χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Αν, όμως, όλη αυτή η υπόθεση περί παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδος κρύβει ως βασική προϋπόθεση τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, η Νέα Δημοκρατία λέει κατηγορηματικά όχι», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει μαζί με τους συμμάχους της, ΕΕ και ΔΝΤ, για το επόμενο ακόμα χειρότερο μνημόνιο, που η ΝΔ το γνωρίζει και συμφωνεί, προετοιμάζει το έδαφος κατασκευάζοντας δικαιολογίες. Τα περί παράτασης της αποπληρωμής που σχεδιάζονται, αυτόν το σκοπό υπηρετούν», τόνισε το ΚΚΕ.

«Όπως στα μουλωχτά μας οδήγησαν στο ΔΝΤ, έτσι τώρα στα κρυφά αποφασίζουν επιμήκυνση του μνημονίου, και, το χειρότερο επώδυνη αναδιάρθρωση του χρέους που θα οδηγήσει στη λεγόμενη ελεγχόμενη πτώχευση. Η μόνη λύση για τη χώρα, ο άλλος δρόμος είναι η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους με ταυτόχρονη πολιτική ανάπτυξης και αναδιανομής του πλούτου», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Υπέρ της επιμήκυνσης τάχθηκε και ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.
«Η κυβέρνηση οφείλει από τώρα να διασφαλίσει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους στην Τρόικα με παράταση της αποπληρωμής του για 5 χρόνια, που άλλωστε θα αποδειχτεί και αναπόφευκτη», δήλωσε.

Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επίσημα παράταση

Η συζήτηση ξεκίνησε από δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης, φρόντισε να τηρήσει τις ισορροπίες, διευκρινίζοντας ότι «αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, θα κάνουμε σίγουρα το ίδιο».
Η Κομισιόν ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και εκτίμησε πως η χώρα θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως της χρηματοδοτικές της ανάγκες μέσω των αγορών.
«Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα. Φαίνεται πως τα ΜΜΕ συζητούν για ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν έχει τεθεί στο τραπέζι», τόνισε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Ο κ. Αλταφάζ τόνισε επίσης ότι η Επιτροπή έχει σημειώσει, τις τελευταίες εβδομάδες, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης των «σπρεντς».
«Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει αποφασιστικά και αποτελεσματικά το πρόγραμμα σταθερότητας. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες στις αγορές, από το 2012. Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, οι αγορές αντιδρούν θετικά, επομένως δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για παράταση του δανείου», κατέληξε.

Αρνητική η Γερμανία

Την αντίθεσή της στην παράταση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξέφρασε εκ νέου σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος εφαρμόζεται επιτυχώς.
«Από τη στιγμή που οι Έλληνες εφαρμόζουν με επιτυχία το πρόγραμμα, δεν υπάρχει λόγος επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Εν μέσω των συζητήσεων περί επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων τα spreads σημείωσαν νέα πτώση και για πρώτη φορά μετά από καιρό έσπασαν το φράγμα των 700 μονάδων και κυμάνθηκαν στις 695 μονάδες βάσης.

Παναγιωτόπουλος: Να ζητήσει συγγνώμη ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ για τις δηλώσεις Γιούνκερ.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τις δηλώσεις του, με τις οποίες άφηνε να εννοηθεί πως ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που είχε δυσφημήσει τη χώρα στο εξωτερικό, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η ΝΔ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε και από τον κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσει συγγνώμη, εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι είχε επιλέξει για πολλούς μήνες την τακτική της δυσφήμησης της Ελλάδας στο εξωτερικό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των spreads και τη μετατροπή του προβλήματος του χρέους σε τεράστιο πρόβλημα δανεισμού της χώρας.
«Αντί να ζητούν από τον κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσει συγγνώμη, το καλύτερο θα είναι να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και γι' αυτά που έκαναν ως κυβέρνηση -και είναι απόλυτα συνυπεύθυνος ο κ. Σαμαράς- αλλά και για την απαράδεκτη συμπεριφορά που δείχνουν και τώρα ως αντιπολίτευση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άσκησε σφοδρή κριτική στον κ. Σαμαρά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε τη ΝΔ να αυξάνει το θράσος της» και πρόσθεσε:
«Εγκλωβισμένοι σε μια στείρα αντιπαράθεση με μόνο όπλο στη φαρέτρα τους, υποτίθεται, την αντιμνημονιακή πολιτική, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πολιτική στήριξη στις επιλογές τους, ενώ δεν έχουν να πουν τίποτα απολύτως», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης με επιστολή του στον πρωθυπουργό ζήτησε  τη διεύρυνση του χρονικού πεδίου αναζήτησης ευθυνών, από μία ενδεχόμενη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Οικονομία, ζητά σε επιστολή του από τον πρωθυπουργό, ο, κρίνοντας πως το σχετικό αίτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότησή της, περιορίζει την έρευνα για τα δημοσιονομικά στοιχεία, στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ