Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Νέο κύμα απεργιών


    Τα γαλλικά συνδικάτα ξεκινούν σήμερα Τρίτη νέο απεργιακό κύμα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού βάζοντας σε δοκιμασία την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί καθώς επίκειται η πλήρης έγκριση του σχετικού νόμου.

    Η πλήρης έγκριση του νόμου και από τα δύο σώματα, την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, αναμένεται για το τέλος του Οκτωβρίου οπότε και ο νόμος θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση.

    Προβλήματα θα υπάρξουν σήμερα σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς καθώς τα δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν θα είναι περιορισμένα.

    Περίπου το 50% των πτήσεων θα ακυρωθούν σήμερα από το παρισινό αεροδρόμιο Ορλί και σχεδόν το 30% από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ.

    Ένα στα τρία τρένα TGV (υπερταχεία) θα κυκλοφορήσει σήμερα στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα, ενώ θα πραγματοποιηθούν περίπου οκτώ από τα δέκα δρομολόγια των τρένων Thalys προς Βέλγιο και Ολλανδία.

    Περιορισμένα θα είναι και τα δρομολόγια του μετρό στην παρισινή πρωτεύουσα, ενώ αναμένονται και περιορισμένης έκτασης διακοπές ρεύματος στα δημόσια κτίρια.

    Οι διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια γάλλους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ατονίσουν όμως τα συνδικάτα ελπίζουν οι σημερινές κινητοποιήσεις να προσελκύσουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια που όπως λένε είχαν συμμετάσχει στις πορείες στις αρχές του μήνα.

ΑΠΕ