Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Μαθήματα σκηνοθεσίας


   Mε αφoρμή την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους του φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών, Public Digital Festival, o Κώστας Γαβράς "παρέδωσε" ένα μάθημα υψηλού επιπέδου σκηνοθεσίας και παρουσίασε στους συμμετέχοντες, τη δική του οπτική σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κινηματογράφο.

    "Μία ταινία είναι η σχέση του σκηνοθέτη με τους ηθοποιούς και με την κάμερα", ανέφερε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ανοίγοντας την χθεσινή εκδήλωση.

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσταση των ταινιών του, ο σκηνοθέτης του "Ζ" δήλωσε ότι "όλες οι ταινίες έχουν πολιτικό περιεχόμενο, καθώς αντανακλόυν την πολιτική και τη φιλοσοφία των δημιουργών τους" και σημείωσε ότι "όλες οι ταινίες δεν χρειάζεται απαραίτητα να πηγαίνουν καλά. Είναι σαν τα βιβλία. Ορισμένα μπορεί ν' απευθύνονται σε λίγους".

    Παραδέχτηκε ότι " το Hollywood τον φοβίζει αρκετά, καθώς είναι η κόλαση και ο παράδεισος μαζί" και τόνισε ότι τα βραβεία Όσκαρ "δεν είναι τόσο σοβαρή υπόθεση. Μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν δεν βραβεύτηκαν ποτέ".

    Για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ. Γαβράς τόνισε ότι "το πρώτο πράγμα που κάνουν τα κράτη, είναι να "κόβουν" λεφτά από τον πολιτισμό. Τα μόνα ουσιώδη στοιχεία σε μία κοινωνία είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. Στις μέρες μας επικρατεί ένας οικονομικός φασισμός. Αν δεν αλλάξει αυτό, η επόμενη κρίση θα είναι χειρότερη από την τωρινή".

    Σημείωσε δε ότι η κρίση μπορεί ν' αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αφορμή για την δημιουργία αξιόλογων ταινιών.

ΑΠΕ