Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Δίκτυο προστασίας του παιδιού


    Με το σύνθημα «Έλα μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα», το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκινά -σύμφωνα με ανακοίνωσή του- από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, την προσπάθειά του να οργανώσει Δίκτυο για την προστασία του παιδιού.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία του Δικτύου για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, κυρίως μέσω της συγκρότησης ή της ανασυγκρότησης των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων και της παρακολούθησης του έργου τους.

    Παράλληλα, με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, τα οποία θα αρχίσουν να μεταδίδονται από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, θα καλούνται υπηρεσίες του Δημοσίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικοί φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τους ανήλικους παραβάτες και τους ανήλικους σε κίνδυνο, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ή ομάδες νέων να συμμετέχουν στις ιδρυτικές συνεδριάσεις του Δικτύου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

    Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του ΚΕΣΑΘΕΑ στα τηλέφωνα 2310-379171, 364,378 ή να στείλουν μήνυμα με μια απλή δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση kesathea@justice.gr.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης του ΚΕΣΑΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι «οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση του Δικτύου προστασίας των παιδιών είναι άξιοι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της επικοινωνίας και έχουν επιφορτιστεί με το έργο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να σχεδιάσουν και να συντονίσουν την κοινή εθνική προσπάθεια».

    Ακόμη, ο Καστανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΕΣΑΘΕΑ θα εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, θα διαμορφώνει και θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, θα οργανώνει τον εθελοντισμό στη στήριξη των ανηλίκων και θα τηρεί στατιστικά στοιχεία.

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα επίσημη καταγραφή και στατιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Όμως, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) εκτιμά ότι για κάθε 10.000 γεννήσεις το χρόνο κακοποιείται το 1% με 2% των παιδιών. Δηλαδή, αναμένονται 1.000 με 2.000 νέα περιστατικά κακοποίησης σε παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών.

    Επίσης, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 5.000 με 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας πέφτουν θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης από την οικογένειά τους ή τους συγγενείς τους.

    Τέλος, η UNICEF το 2006 υπολόγισε ότι κάθε χρόνο 45.000 παιδιά στην Ελλάδα πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

 ΑΠΕ