Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πρώην επίτροποι εξακολουθούν να αμείβονται από την Κομισιόν


Ευρωπαίοι πρώην επίτροποι εξακολουθούν να λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές από την Κομισιόν, μολονότι πολλοί κατέχουν νέα πολιτικά αξιώματα ή απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, δεκαεπτά πρώην επίτροποι λαμβάνουν «μεταβατικά επιδόματα» που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 65% του μισθού που λάμβαναν όσοι υπηρετούσαν στην Κομισιόν.
Μεταξύ αυτών φέρονται να είναι μια πρόεδρος κράτους, δύο υπουργοί Εξωτερικών και δύο ευρωβουλευτές. Οι πρώην επίτροποι σήμερα ασκούν άλλα λειτουργήματα και επαγγέλματα και παράλληλα με τις απολαβές που έχουν από αυτά εξακολουθούν να λαμβάνουν το μεταβατικό επίδομα της Κομισιόν. Ένα επίδομα που σύμφωνα με γερμανικά και αυστριακά ΜΜΕ αγγίζει τα 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως και χορηγείται στους Ευρωπαίους πρώην επιτρόπους για 3 χρόνια.

Η λίστα του Ερενχάουζερ

Μάρκος Κυπριανού, πρώην κοινοτικός επίτροπος και νυν υπΕξ της Κύπρου

 Μάρκος Κυπριανού, πρώην κοινοτικός επίτροπος και νυν υπΕξ της Κύπρου 

Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επικαλούμενος την προστασία δεδομένων, αρνήθηκε να κατονομάσει τους 17 επιτρόπους που συνεχίζουν να αμείβονται. Όπως γράφει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο ανεξάρτητος Αυστριακός ευρωβουλευτής Μάρτιν Ερενχάουζερ κατέθεσε σχετική γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν. Και μπορεί η Κομισιόν να μην αποκαλύπτει ονόματα, σύμφωνα όμως με τη λίστα που δημοσίευσε ο κ. Ερενχάουζεν μεταξύ αυτών είναι η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο Κύπριος ομόλογός του Μάρκος Κυπριανού και άλλοι. Αναφέρεται και το όνομα του κ. Σταύρου Δήμα, η αυστριακή εφημερίδα διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν γνωρίζει εάν ο κ. Δήμας έχει βρει νέα απασχόληση.  

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw-world