Η ιρλανδική οικονομία καταγράφει αρνητική ανάπτυξη μείον 1.2%. Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του προγράμματος σταθερότητας που επεβλήθη στη χώρα αμέσως μετά την κατάρρευση των τραπεζών το 2007.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας η οικονομία της χώρας το δεύτερο τετράμηνο του έτους συρρικνώθηκε κατά 1.2%. Επιβεβαιώνονται έτσι οι αμφιβολίες πολλών οικονομολόγων ως προς την αποτελεσματικότητα του σταθεροποιητικού προγράμματος, το οποίο η κυβέρνηση του Δουβλίνου επέβαλε αυτοβούλως αμέσως μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Για μια 10ετία η οικονομία της Ιρλανδίας βασίστηκε αποκλειστικά στην αγορά ακινήτων και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική δραστηριότητα των Τραπεζών.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Brian Cowen
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης του πρωθυπουργου Κάουεν δεν έχουν αποδώσει και όπως εκτιμούν κύκλοι του Σίτι στο Λονδίνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να οδηγήσουν τη χώρα σε ανάπτυξη. Οι δραστικές περικοπές μισθών και επιδομάτων καταβαράθρωσαν την αγορά και το εμπόριο και οδηγούν, με βεβαιότητα, την ιρλανδική οικονομία σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν “διπλή βουτιά”, πιο απλά νέο κύκλο ύφεσης. Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 7% ενώ τα σπρεντς του ιρλανδικού χρέους είναι σχεδόν 4.5% πάνω από αυτά της Γερμανίας. Τα νέα από την άλλοτε “κελτική τίγρη” συνιστούν πλήγμα για την Ευρωζώνη αλλά και την κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, εν όψει της εξειδίκευσης των περικοπών στον δημόσιο τομέα . Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν θεωρούσε το ιρλανδικό μοντέλο ιδανικό, ενώ και η Ευρωπαικη Κεντρική Τράπεζα το διαφήμιζε ως πρότυπο για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα στις αρχές του χρόνου ο πρόεδρός της Ζαν Κλωντ Τρισε διακήρυττε: “Η Ελλάδα έχει ένα πρότυπο να ακολουθήσει, την Ιρλανδία.”.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
dw-world