Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Χώρισαν τους Γερμανούς από τους ξένους μαθητές

 
  Αίσθηση προκάλεσε στη Γερμανία η απόφαση διευθύντριας δημοτικού σχολείου στο Ντόιτς της Κολωνίας να συνθέσει τα τμήματα της πρώτης τάξης με κριτήριο την εθνική καταγωγή των μαθητών. 
 
Στο ένα τμήμα φοιτούν κυρίως Γερμανοί μαθητές και στο άλλο αποκλειστικά παιδιά από μεταναστευτικές οικογένειες. Η ενέργεια της διευθύντριας προκάλεσε την αντίδραση των αλλοδαπών γονέων που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις. Η διευθύντρια απορρίπτει τις κατηγορίες και διευκρινίζει: «Στην πρώτη τάξη έχουμε 33 παιδιά και από αυτά μόνον 11 είναι Γερμανοί. Πρόκειται για έξι αγόρια και πέντε κορίτσια. Από τα έξι αγόρια, τα τέσσερα γνωρίζονται από το νηπιαγωγείο. Παίζουν μαζί ποδόσφαιρο και χρησιμοποιούν τον ίδιο δρόμο για να πάνε στο σχολείο. Έπρεπε να λάβουμε υπόψη και άλλους παράγοντες πέραν της μεταναστευτικής καταγωγής. Και για παιδαγωγικούς λόγους αποφασίσαμε να αφήσουμε στο ίδιο τμήμα τους Γερμανούς μαθητές».

«Γιατί δεν έχουμε στην τάξη των παιδιών μας ούτε ένα γερμανάκι»;

Οι γονείς ωστόσο των ξένων μαθητών φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα απομονωθούν από τους Γερμανούς μαθητές. Η κυρία Οζκάν, μητέρα ενός Τούρκου μαθητή ζητά από τη διεύθυνση του σχολείου εξηγήσεις για την απόφασή της αυτή.

«Γιατί δεν έχουμε στην τάξη των παιδιών μας ούτε ένα γερμανάκι; Μας είπαν ότι θα προχωρήσουν σε μια ορθή σύνθεση των τμημάτων, έτσι ώστε κάθε τάξη να έχει και παιδιά με καλές σχολικές επιδόσεις. Αλλά πώς μπορεί να κρίνει κανείς τις επιδόσεις των μαθητών σε διάστημα δύο εβδομάδων. Θέλουμε να μας εξηγήσει η διεύθυνση ποιο νόημα έχει αυτός ο διαχωρισμός. Θέλουμε να μας απαλλάξει από το φόβο ότι τα παιδιά μας θα αντιμετωπίζονται μειονεκτικά», λέει η κα Οζκάν.

Οι γονείς των αλλοδαπών μαθητών δηλώνουν ότι δεν έχουν παράπονα από τη δασκάλα των παιδιών τους. Αυτό που ζητούν είναι να έχουν τα παιδιά τους ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση με τα παιδιά των γερμανικών οικογενειών.

Ικανοποιημένοι οι Γερμανοί

Οι γονείς των Γερμανών μαθητών δηλώνουν πάντως ότι είναι ικανοποιημένοι από τη σύνθεση των τμημάτων και επιρρίπτουν στους αλλοδαπούς γονείς ότι αντιμετωπίζουν μονόπλευρα το ζήτημα.
Ο Φρανκ Αμπάντι, πατέρας ενός παιδιού από το γερμανικό τμήμα λέει σχετικά: «Η σύνθεση είναι αναλογική και αυτό είναι σωστό. Τα παιδιά χωρίζονται με γνώμονα τις περιοχές στις οποίες διαμένουν και στις οποίες μεγαλώνουν. Έχουν δημιουργηθεί φιλίες και πολλά παιδιά ήταν πριν στο ίδιο νηπιαγωγείο. Και αυτό είναι ένα κριτήριο. Πολλά από τα παιδιά από τουρκικές οικογένειες έχουν παρόμοιες εμπειρίες και είμαι βέβαιος ότι θέλουν να είναι μαζί. Ο Άλι για παράδειγμα θέλει να είναι με τον Μουσταφά. Υπάρχουν λοιπόν και τέτοιες συνθέσεις».

Η υπόθεση έχει φτάσει στο γραφείο της σχολικής επιθεώρησης που έχει καλέσει τη διευθύντρια να δώσει εξηγήσεις. Στο μεταξύ όμως το θέμα έχει περάσει τα όρια της Κολωνίας. Με δεδομένο ότι οι σχολικές επιδόσεις των ξένων μαθητών υπολείπονται κατά πολύ των παιδιών από γερμανικές οικογένειες, είναι διάχυτος ο φόβος των αλλοδαπών γονέων ότι τα παιδιά τους θα έχουν αρνητική εκπαιδευτική εξέλιξη.

Irem Özgökceler/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw-world