Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Στο βάθος αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους


Στο βάθος αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους
Ρεπορτάζ του Gerd Hοhler από την Αθήνα με τίτλο «Τώρα ή ποτέ – Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Ωστόσο η αυστηρή πολιτική λιτότητας απειλεί να στραγγαλίσει την οικονομία» φιλοξενεί η εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche.

Επισημαίνεται ότι η ΕΕ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το 79% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και τα συνδικάτα απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις το φθινόπωρο.

«Η Ελλάδα διέρχεται τη χειρότερη κρίση μετά το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1974», σημειώνει ο αρθρογράφος παρατηρώντας ότι ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Ανδρέας Παπανδρέου υποσχόμενος καλύτερες μέρες και απελευθέρωση από την κηδεμονία των ξένων, διόρισε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του κόμματος στο δημόσιο και κρατικοποίησε παρηκμασμένες βιομηχανίες, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος από 23 σε περίπου 80% του ΑΕΠ μέσα σε μια οκταετία.

«Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι ο γιος του, Γιώργος, τελεί τώρα υπό κηδεμονία της ΕΕ και του ΔΝΤ… Το ότι το 79% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένο από την κυβέρνησή του, αφήνει τον Παπανδρέου, κατά τα λεγόμενά του, αδιάφορο, όπως και το ζήτημα της επανεκλογής του σε τρία χρόνια:

‘Η Ελλάδα ή θα εκσυγχρονιστεί τώρα ή ποτέ’». Τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας αποδίδουν τους πρώτους καρπούς, σημειώνει το δημοσίευμα, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε μέχρι τον Ιούλιο κατά 39,7% σε σχέση με το 2009, ενώ και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν ταχύτερα απ’ ότι προβλέπει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να λαμβάνει τα εύσημα τόσο από τον Poul Thomsen του ΔΝΤ, όσο και από τον Jean-Claude Juncker του Eurogroup.

Οι οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες του προγράμματος είναι ωστόσο επώδυνες, παρατηρεί ο Gerd Hοhler, παραπέμποντας στις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας που προβλέπει αύξηση του ποσοστού ανεργίας από 12% σήμερα, σε 20% την επόμενη χρονιά. «Το φθινόπωρο, ο Παπανδρέου πρέπει να ασχοληθεί με την εξυγίανση των ελλειμματικών δημόσιων συγκοινωνιών.

Αυτό θα σημάνει βαθιές τομές για τους εργαζομένους, αφού μέχρι τώρα η πώληση εισιτηρίων στους σιδηροδρόμους καλύπτει μόλις το ένα τέταρτο του μισθολογικού κόστους. Αντιπαραθέσεις αναμένονται και λόγω της σχεδιαζόμενης απορρύθμισης της αγοράς ενέργειας. Το προσωπικό της ΔΕΗ φοβάται για τα αντίστοιχα με τους δημοσίους υπαλλήλους προνόμιά του. Το συνδικάτο ήδη απειλεί ότι ‘θα βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι’».

Η απεργία των οδηγών φορτηγών έδωσε μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στο ζήτημα του ανοίγματος των ‘κλειστών επαγγελμάτων, ωστόσο «ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ατρόμητος. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, λέγεται στο περιβάλλον του Παπανδρέου, δεν καθορίζεται από τα συνδικάτα, αλλά από την κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, έχει και άλλες έγνοιες, αφού ο Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το 2014 και ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μείωση των δαπανών, στο δε σκέλος των εσόδων παρατηρείται υστέρηση.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει αναδειχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα κατά το β’ εξάμηνο του έτους και ο Ιωάννης Καπελέρης, επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πρέπει να επιτύχει την είσπραξη 1,2 από τα περίπου 30 δισ. που φοροδιαφεύγουν μέχρι το τέλος του έτους. «Συνηθισμένο τέχνασμα είναι να παραλείπεται ένα μηδενικό στη φορολογική δήλωση».

Για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων, ο Καπελέρης και οι συνεργάτες του καταφεύγουν και σε ανορθόδοξες μεθόδους όπως ο έλεγχος των πινακίδων των πολυτελών αυτοκινήτων έξω από τα νυχτερινά κέντρα -«μάλιστα διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες περίπου 6.000 τέτοιων αυτοκινήτων φορολογούνται για ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ».
 
Ωστόσο, ο πραγματικός κίνδυνος για το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης είναι η μείωση της φορολογικών εσόδων λόγω της ύφεσης, σημειώνει το δημοσίευμα υπενθυμίζοντας ότι κατά το α΄ εξάμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5%, ενώ αναμένεται και περαιτέρω συρρίκνωση το επόμενο έτος. «Ο Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου πιστεύει ότι διακρίνεται ήδη ‘φως στην άκρη του τούνελ’, στους συμπατριώτες του όμως μοιάζει να σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο η εικόνα. …

Ο Γιώργος Κασσιμάτης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εμπορικών Επιμελητηρίων αναμένει 100.000 πτωχεύσεις στο εμπόριο μέχρι το τέλος του έτους».

«Όσο περισσότερο συρρικνώνεται το ΑΕΠ, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα ποσοστά ελλείμματος και χρέους και αντιστοίχως, τόσο δυσκολότερο γίνεται για την κυβέρνηση να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος λιτότητας. Ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος: Όσο περισσότερες δαπάνες περικόπτει το κράτος, τόσο περισσότερο χρήμα αποσύρεται από την κυκλοφορία. …Όμως και η αύξηση της φορολογίας έχει φτάσει τα όριά της: Αν πιέσει περαιτέρω ο Παπανδρέου, θα ‘στραγγαλίσει’ εντελώς την οικονομία. Η Ελλάδα θα απειλούνταν τότε με στασιμοπληθωρισμό».

«Είναι μεγάλος ο κίνδυνος της λιτότητας μέχρις εξάντλησης στη χώρα. Η επενδυτική τράπεζα JP Morgan ήδη προειδοποιεί ότι η χώρα δε θα μπορέσει να μειώσει το χρέος σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το τρομακτικό σενάριο είναι η αύξηση του συνολικού χρέους άνω του 150% του ΑΕΠ έως το 2012 και η ακύρωση της σχεδιαζόμενης επιστροφής στις κεφαλαιαγορές. Έτσι, σύμφωνα με την τράπεζα, θα καταστεί αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους ή ένα επόμενο πακέτο βοήθειας».

hbnews