Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Η Πύλη Διαφάνειας για τις δαπάνες συνδιασμών και υποψηφίων


Η Πύλη Διαφάνειας για τις δαπάνες συνδιασμών και υποψηφίων

 Την «Πύλη Διαφάνειας», στην οποία οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί τους για Δήμους άνω των 10 χιλιάδων κατοίκων, είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν τις προεκλογικές τους δαπάνες, παρουσίασε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο που σκοπό έχει τον περιορισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος  και την οικονομική διαφάνεια των συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Αυτή την κεντρική βάση δεδομένων με τα έσοδα και τις δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων θα μπορούν να τη βρουν οι πολίτες στο διαδίκτυο, από τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα είναι προσβάσιμη, με τίτλο "Πύλη Διαφάνειας" ενσωματωμένη στο κεντρικό site του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές.

Οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν στην Πύλη, τα έσοδα και τις δαπάνες που αφορούν το διάστημα από τις 9 Αυγούστου.

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο στόχο της Κυβέρνησης την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και μια καίρια παρέμβαση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία όπως τόνισε, θα αποτελέσει και πιλότο για την οικονομική διαφάνεια των κομμάτων, με την κατάλληλη προσαρμογή του όταν θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, για τον οποίο είπε, ερωτώμενος, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι θα προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε, ότι με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων θα καταργηθεί η ανωνυμία της χρηματοδότησης και η χρήση κουπονιών. Με το νέο νόμο μειώνονται κατά 65 με 70% οι προεκλογικές δαπάνες  σε σχέση με τις εκλογές του 2006. Οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι πλέον επώνυμες και η διακίνηση θα γίνεται κατά 95% μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Αυστηρά είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες, ενώ οι ποινές φθάνουν μέχρι και την έκπτωση από το αξίωμα. Ο έλεγχος έχει ανατεθεί σε 13 ανεξάρτητες επιτροπές με επικεφαλής δικαστικό που έχουν ήδη συγκροτηθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας.