Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010

Κατάπαυση του πυρός κηρύσσει η βασκική ΕΤΑΚατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA, σε βίντεο που παραχώρησε στο BBC. Η οργάνωση αναφέρει ότι δεν θα διεξάγει πια ένοπλες δράσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την αυτονόμηση της Χώρας των Βάσκων.

Όπως μεταδίδει το BBC, η ΕΤΑ έκανε γνωστό ότι έχει πάρει αυτήν την απόφαση εδώ και αρκετούς μήνες. Η οργάνωση θα συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη των στόχων της με «ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα» αναφέρεται στο βίντεο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ισπανική κυβέρνηση.

Το τέλος των ενόπλων επιθέσεων της ΕΤΑ, αναφέρει σήμερα και η ιστοσελίδα της βασκικής εφημερίδας Gara. Ωστόσο η εφημερίδα δεν κάνει σαφές αν πρόκειται για προσωρινή ή μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η οργάνωση έχει κηρύξει κατάπαυση πυρός άλλες δύο φορές μέχρι τώρα, την οποία εγκατέλειψε και τις δύο φορές μετά από λίγους μήνες (τελευταία φορά το 2006).

Η ισπανική κυβέρνηση παραμένει «προσεκτική και σκεπτική» σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είναι «σκεπτικός» σχετικά με την ανακοίνωση, αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας El Mundo, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Θαπατέρο είχε επαναλάβει τον Ιούλιο ότι η ETA είχε μόνο ένα πεπρωμένο: την άνευ όρων παράδοση των όπλων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της El Pais, πηγές της αντιτρομοκρατικής αναφέρουν ότι η ανακοίνωση της ΕΤΑ δεν περιέχει «ούτε παράδοση των όπλων, ούτε τέλος της βίας».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια αξιολόγηση της ανακοίνωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα «αξιολογεί και αναλύει την ανακοίνωση και έχει επαφές με τα κυριότερα ισπανικά κόμματα. Έχει ήδη συναντηθεί με το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο υπεύθυνος Εσωτερικών υποθέσεων της αυτόνομης κυβέρνησης των Βάσκων σημείωσε πως η ανακοίνωση της ΕΤΑ για κατάπαυση του πυρός είναι «ανεπαρκής και διφορούμενη, καθώς σε αυτήν δεν διευκρινίζεται με ποιό τρόπο και πότε θα σταματήσει η βία».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση της, καλώντας την Μαδρίτη να απαντήσει θετικά. «Πρόκειται για μία σημαντική δήλωση η οποία έχει τη δυνατότητα να σταματήσει οριστικά την μακρά σύγκρουση στη Χώρα των Βάσκων» δήλωσε ο κ. Άνταμς.

«Είναι ζωτικής σημασίας η ισπανική κυβέρνηση να απαντήσει με τρόπο θετικό και να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και να εδραιώσει γρήγορα παγκόσμιες πολιτικές διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο ηγέτης του Σιν Φέιν, που θεωρείται ως η πολιτική βιτρίνα του IRA.

tvxs.gr