Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Πλαφόν στα καύσιμα

http://assets.tovima.gr/files/Article%20Photos/20100913/354090.jpg

Οι βενζινοπώλες ζητούν την επιβολή του σε όλα τα στάδια αγοράς


Να εφαρμοστεί το πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς ζητά και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, η οποία καλεί τα μέλη της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (πρώην υπουργείο Εμπορίου) στην πλατεία Κάνιγγος και σε όλες τις νομαρχίες αύριο, Τρίτη στις 10:00.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή εφαρμόζει μια πρακτική που οδηγεί σε εξόντωση τα πρατήρια και την καλεί «να εφαρμόσει άμεσα πλαφόν σε όλα τα στάδια ώστε ο κάθε κρίκος της αγοράς να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πουλάει, ειδάλλως να άρει αμέσως το πλαφόν».


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), σχολιάζοντας την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, η ΠΟΠΕΚ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι το πλαφόν δεν μπορεί να αφορά μόνο στις λιανικές τιμές, αλλά και στις τιμές χονδρικής. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των πρατηριούχων η επιβολή πλαφόν σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση των καυσίμων δεν υπαγορεύεται μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά και από την κοινή λογική.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και το βάρος δεν θα πέσει μόνο στους βενζινοπώλες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας.

«Διαφορετικά θα δημιουργηθεί και πάλι το οξύμωρο σχήμα, οι βενζινοπώλες να αγοράζουν καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από το πλαφόν, στις οποίες πρέπει να πουλήσουν. Δηλώνουμε συγκεκριμένα ότι πρατήριο της Αθήνας αγοράζει σήμερα την αμόλυβδη προς 1,56 ευρώ το λίτρο. Πόσο θα πρέπει λοιπόν να είναι το πλαφόν προκειμένου το συγκεκριμένο πρατήριο να καλύπτει τουλάχιστον τα έξοδά του;», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


ΤΟ ΒΗΜΑ