Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σφίγγει ο κλοιός για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που παρακρατούν ΦΠΑ

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=15984143&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

Κάθειρξη ως 10 χρόνια για οφειλές πάνω από €75.000 προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- Εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων με διαδικασίες-«εξπρές»


Ποινή φυλάκισης για κλοπή ΦΠΑ από το πρώτο ευρώ που παρακρατούν ορισμένες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προβλέπει το νομοσχέδιο-«σκούπα» για την αυτόματη περαίωση, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τις διαδικασίες-«εξπρές» στην εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και οι ρυθμίσεις για τα νέα τέλη κυκλοφορίας που έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κατόχων αυτοκινήτων πενταετίας (1.600.000 ιδιοκτήτες ΙΧ) αλλά και των εμπόρων αυτοκινήτων που θεωρούν ότι η νέα αυτή επιβάρυνση αποτελεί τροχοπέδη για την έξοδο του κλάδου από την κρίση.

Με το νομοσχέδιο επικαιροποιούνται παλαιότερες διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ουδέποτε εφαρμόστηκαν σε πλήρη μορφή. Επιπλέον απειλούνται με ποινή φυλάκισης όσοι δεν αποδίδουν ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους από 1 ευρώ έως 3.000 ευρώ, ενώ ποινή κάθειρξης 10 ετών θα επιβάλλεται σε όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ ύψους άνω των 75.000 ευρώ. Στο ίδιο νομοσχέδιο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στον ελάχιστο φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν για την περαίωση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικότερα, όσοι τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώσουν ελάχιστο φόρο 500 ευρώ αντί για 700 ευρώ που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας το ελάχιστο ποσό ανέρχεται σε 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 1.000 για τους επαγγελματίες.

Για τις εταιρείες που τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας θα εφαρμοστεί κατώτερος ελάχιστος φόρος 300 ευρώ. Επίσης, μειώθηκε στο 1% ο συντελεστής βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο φόρος της περαίωσης για κάθε είδους πρακτορεία τουρισμού και ταξιδιών.

Πάντως, η προθεσμία παραγραφής που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2010, ημερομηνία κατά την οποία παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Με αυτή την παράταση ουσιαστικά δεν θα παραγραφούν στο τέλος του έτους οι φορολογικές υποθέσεις 2000-2004, εκτός και αν οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακολουθήσουν τη ρύθμιση της περαίωσης. Παράλληλα, μειώθηκε η προκαταβολή στο 20% από 25% και ο αριθμός των δόσεων για την πληρωμή του ποσού της περαίωσης διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

* Σε 8 δόσεις για φόρο ως 5.000. * Σε 12 δόσεις για φόρο από 10.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ.

* Σε 18 δόσεις για φόρο από 15.001 ευρώ ως 20.000 ευρώ.

* Σε 24 δόσεις για φόρο από 20.001 ευρώ και άνω.

Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ ενώ όσοι αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της περαίωσης τότε θα έχουν έκπτωση 10%.

Ακόμη, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η ασφυκτική προθεσμία της 12ης Νοεμβρίου που υπήρχε στο προσχέδιο για την καταβολή της πρώτης δόσης καθώς αυτή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ενώ στις εξαιρέσεις από την περαίωση παραμένουν οι εισηγμένες αλλά και οι φορολογούμενοι που με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008 έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000

ευρώ.

Για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση ως το 2007 και δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου θεωρούνται οριστικά περαιωμένες οι υποθέσεις και ουδέποτε θα ελεγχθούν αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε διάταξη του νομοσχεδίου «αίρεται η υποχρέωση διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων».

Ωστόσο εκείνοι που είχαν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση το 2008-2009 για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητες με την Εφορία θα πρέπει να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση πληρώνοντας φόρο τον μισό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους επιτηδευματίες, δηλαδή θα καταβάλλουν για κάθε χρήση 350 ευρώ αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και 250 ευρώ αν είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ