Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σύσκεψη για την Κάρτα του Πολίτη


   Σύσκεψη για την Κάρτα του Πολίτη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρ. Παπουτσή, Κ. Σκανδαλίδη, Ανδρ. Λοβέρδου και Λ. Κατσέλη.

    Επιπλέον, το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του Γ' Θερινού Τμήματος της Βουλής σε εστιατόριο στο Ζάππειο.


    Την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. Θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να κατανοήσει και μέσα από το σχέδιο του προϋπολογισμού ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμα, αλλά και ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη.

    "Αν και το 2011 είναι μια, επίσης, πολύ δύσκολη χρονιά, ξεκινάμε από καλύτερη βάση", δήλωσε ο Γ. Παπακωνστίνου και απέκλεισε, κατηγορηματικά, μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του ΦΠΑ.

    Δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το 2011, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια του 2011 και υψηλή πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων την ίδια χρονιά, προβλέπει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σήμερα Σύμβουλος του πρωθυπουργού.

    Πιο αυστηρές οι ποινές για τη φοροδιαφυγή

    Πιο αυστηρές γίνονται οι ποινές για φοροδιαφυγή σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την περαίωση που κατατέθηκε στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπεται ότι η μη έκδοση περισσοτέρων από δέκα αποδείξεων, αξίας άνω των 500 ευρώ θα οδηγεί σε ποινή λουκέτου για 48 ώρες τα καταστήματα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο μειώνονται δραστικά τα όρια της φοροδιαφυγής πάνω από τα οποία θα επιβάλλεται η ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ενώ προσδιορίζεται ως αρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής , πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά περίπτωση το τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

    Οι αλλαγές που αφορούν την περαίωση δεν θεωρούνται από τους μικρομεσαίους της αγοράς ούτε ευνοϊκές, ούτε ελκυστικές, ενώ η "κόκκινη γραμμή" με το φορολογικό παρελθόν, δεν είναι ούτε «ευθεία» ούτε «συνεχόμενη». Η .

    Στο μεταξύ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωση της. θεωρεί ότι οι αλλαγές που αφορούν την περαίωση είναι μη ευνοϊκές και σημειώνει ότι η περαίωση που αποφασίστηκε πρέπει να δώσει «αμνηστία» σε όλους και όχι «ασυλία» σε λίγους

    Περιμέναμε, μάλιστα, αναφέρεται, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα ήταν περισσότερο ελκυστική στους συνεπείς και ενήμερους φορολογούμενους, αλλά δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά επιχειρείται τέτοια διάκριση.

    Το Ελληνικό Εμπόριο ζητά τη «δραστική» μείωση του 2% ως βασικού συντελεστή περαίωσης και την αναδιανομή της ισόποσης επιβάρυνσής της, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον αυξήσεις του ΦΠΑ και των αντικειμενικών αξιών, αλλά και να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.

ΑΠΕ