Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Γενική απεργία σήμερα στην Ισπανία

spain_apergia_metroΣε γενική πανεθνική απεργία και σε κινητοποιήσεις έχουν καλέσει σήμερα τα ισπανικά συνδικάτα, τα οποία διαμαρτύρονται για το πακέτο σκληρών περικοπών που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι «απαραίτητες» για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της Ιβηρικής. Η πρώτη γενική απεργία των τελευταίων 8 ετών χαρακτηρίζεται -από αναλυτές- δοκιμασία για την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, αν και δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι μόνο το 9% είναι αποφασισμένοι να λάβουν μέρος και δεν αναμένεται να διασαλευτούν τα σχέδιά της να επιβάλει τα μέτρα λιτότητας.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Τα συνδικάτα εκπροσωπούν περίπου το 16% των Ισπανών εργαζομένων και έχουν στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας, που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους, «πάγωμα» των συντάξεων και μέτρα αναδιαμόρφωσης της εργασιακής νομοθεσίας.
Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν απίθανη την ανάκληση των μέτρων για να συμμορφωθεί η χώρα με τις οδηγίες της ΕΕ όσον αφορά το έλλειμμα, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των Ισπανών εκφράζει τη γνώμη ότι οι απεργίες δεν είναι η καλύτερη μορφή διαμαρτυρίας όταν το 20% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο.
Σήμερα αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα στην Ισπανία, πάντως στελέχη της εταιρίας που διαχειρίζεται το μετρό στην Μαδρίτη εκτιμούν ότι τις ώρες αιχμής το 50% των δρομολογίων θα εκτελείται κανονικά, ενώ στελέχη εταιριών των αερομεταφορών λένε ότι αναμένουν το 20-40% των διεθνών πτήσεων θα γίνουν.
Οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες απέργησαν χθες Τρίτη, ώστε να καλύψουν κανονικά την απεργιακή κινητοποίηση σήμερα.
Η απεργία στην Ισπανία συμπίπτει με κινητοποιήσεις σε Βρυξέλλες, Αθήνα και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς τα μέτρα λιτότητας πλήττουν τους πληθυσμούς των χωρών σχεδόν ολόκληρης της Ηπείρου.
Τα ισπανικά συνδικάτα ελπίζουν ότι η απεργία θα έχει υψηλότερη συμμετοχή από τη Γαλλία, όπου νωρίτερα αυτό το μήνα απέργησαν 2,5 ως 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην απεργία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο γνωστός σκηνοθέτης, που θα διακόψει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ