Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο ιστορικό υψηλό για το χρυσό, μια ανάσα από τα 1.300 δολ.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSFRpp1lZR4U2sGkMPpt1riB2jOj8ttCiFBO5RQ1Dei13iYFjM&t=1&usg=__ubFWyhfKWEtaCbbhpbBQ14R7nas=
Μια ανάσα σχεδόν ενός δολαρίου από τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά έσπασε και νέο ρεκόρ η τιμή του χρυσού στο κλείσιμο των συναλλαγών της Δευτέρας με μερική στήριξη από την αδυναμία του δολαρίου. Την ίδια στιγμή το ασήμι ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 30 ετών.

Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου -το πιο ενεργό συμβόλαιο- κέρδισε 50 σεντς ή 0,1% στα 1.298,60 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

"Η πιθανότητα εφαρμογής ενός δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από την αμερικανική Federal Reserve συνεχίζει να ενισχύει τον χρυσό", σχολιάζουν αναλυτές της NH Investment & Futures στη Σεούλ.

Το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 34 cents στα 21,47 δολ. ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται 1,1% στα 21,645 δολ. ανά ουγγιά συνεχίζοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1980.

Αναλυτές "βλέπουν" τον χρυσό έως και $2.300
Ο χρυσός τελικά κατάφερε να ξεπεράσει την Παρασκευή ενδοσυνεδριακά το επίπεδο των 1.300 δολαρίων ανά ουγγιά. Όσο εύκολο και αν δείχνει να πούμε ότι ο χρυσός βρίσκεται σε παράλογα υψηλές τιμές και δεν είναι τίποτα άλλο από μία «κίτρινη φούσκα», ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι να συνεχίσει το πολύτιμό μέταλλο την ξέφρενη ανοδική του πορεία.

Όπως αναφέρει η στήλη «The Buzz» στο διαδικτυακό τόπο του CNN, αν δούμε την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και της τιμής του χρυσού μέσα στο 2010, παρατηρούμε ότι ο χρυσός μπορεί πολύ εύκολα να αναρριχηθεί χωρίς να υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις. Την ίδια ώρα, οι φόβοι ενδεχόμενης ύφεσης και αποπληθωρισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν έχουν εκλείψει. Και η τιμή του χρυσού συχνά αυξάνεται όταν κυριαρχεί νευρικότητα.

Συνεπώς είτε με αναθέρμανση της οικονομίας – και του πληθωρισμού – είτε με τελμάτωση και ύφεση, ο χρυσός θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά, σημειώνεται στο άρθρο.

«Ο χρυσός δεν αποτελεί πια εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου για τον πληθωρισμό», υποστηρίζει ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος και οικονομικών της ING Investment Management στη Χάγη. «Όποιο σενάριο ανατάραξης του χρηματοοικονομικού συστήματος και να νομίζεται ότι θα δούμε, είναι λόγος να αγοράσετε χρυσό», προσθέτει. Δεδομένων των ανωτέρων ο Nieuwenhuijzen σημειώνει ότι δεν θα τον εξέπληττε να δει τις τιμές του χρυσού σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα τουλάχιστον τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες.

Κάποιοι ωστόσο βλέπουν το ράλι του χρυσού να διαρκεί ακόμη περισσότερο. Ένας από αυτούς είναι και ο Stefan Marion, οικονομολόγος και αναλυτής της NBF Financial στο Μόντρεαλ, ο οποίος τονίζει πως ο χρυσός ίσως δεν είναι τόσο ακριβός όσο υποστηρίζουν οι bears της αγοράς.

Επισημαίνει ότι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο χρυσός είναι ακριβός γιατί διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με ένας δείκτη που καταγράφει τις μεταβολές του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Ο δείκτης όμως αυτός, συνεχίζει ο Marion, περιλαμβάνει μόνο έξι νομίσματα δίνοντας σε μεγάλο βαθμό βάση στο ευρώ. Αν εξετάσουμε τις τιμές του χρυσού σε σύγκριση με έναν άλλο δείκτη δολαρίου που χρησιμοποιεί η Federal Reserve, ο οποίος αποτελείται από 26 νομίσματα, ο χρυσός διαπραγματεύεται σχεδόν 50% κάτω από την υψηλότερη τιμή του.

Σύμφωνα με τον Marion, ο χρυσός θα αυξηθεί ακόμη κατά 650 δολάρια ανά ουγγιά πριν καταστεί πραγματικά υπερτιμημένος. Συνεπώς μπορεί να φτάσει έως το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Με αυτή την ανάλυση συμφωνεί και ο David Bealm, αντιπρόεδρος και αναλυτής της Blanchard & Company Inc., επενδυτικής εταιρείας με έδρα τη Νέα Ορλεάνη. Υποστηρίζει ότι οι τιμές του χρυσού, αναπροσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, βρίσκονται ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό, εκτιμά ο Bealm, ο χρυσός θα μπορούσε να ανέλθει έως το επίπεδο των 2.200-2.300 δολαρίων ανά ουγγιά.

Πάνω από τα $1.400 βλέπουν τον χρυσό οι αναλυτές της LBMA


Ο χρυσός αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά τα επόμενα χρόνια ξεπερνώντας και το επίπεδο των 1.400 δολ. ανά ουγγιά έως τον Σεπτέμβριο του 2011, όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες από την Ένωση Αγοράς Χρυσού και Αργύρου του Λονδίνου (LBMA).

Σε δημοσκόπηση στο ετήσιο συνέδριο της LBMA στο Βερολίνο οι σύνεδροι εκτίμησαν ότι η μέση τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί στα 1.406 δολ. ανά ουγγιά τον Σεπτέμβριο του 2011, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι αναλυτές της BNP Paribas εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου σε έκθεση τους την προηγούμενη εβδομάδα αναφέροντας ότι "φαίνεται να υπάρχουν λίγοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά του χρυσού τους επόμενους μήνες". 

Περιορίζουν τις πωλήσεις χρυσού οι κεντρικές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες φαίνεται να χάνουν τη "διάθεσή" τους για πωλήσεις χρυσού, καθώς οι συμβαλλόμενοι στην τρίτη Συμφωνία Χρυσού Κεντρικών Τραπεζών (CBGA) πούλησαν μόλις 6,2 μετρικούς τόνους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο στοιχεία του World Gold Council.

Η διευθύντρια του WGC, Natalie Dempster σημείωσε πως το αντίστοιχο νούμερο -το οποίο αυξάνεται στους 88 τόνους εάν συμπεριληφθούν οι πωλήσεις του ΔΝΤ- στο τελευταίο έτος της δεύτερης CBGA, ήταν 157 τόνοι.

Ο πρώτος χρόνος της πενταετούς συμφωνίας, την οποία το ΔΝΤ δεν υπέγραψε, ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

"Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χάσει την όρεξή τους για πωλήσεις χρυσού", ανέφερε η Dempster. "Το τελευταίο έτος υπήρξε πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα από την πλευρά της ζήτησης".

H CBGA υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1999, καθώς υπήρχαν ανησυχίες πως οι κεντρικές τράπεζες αποσταθεροποιούσαν τις αγορές πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω. Οι 19 συμβαλλόμενοι στη συμφωνία έχουν συνολικό όριο πωλήσεων 400 τόνων.
 
CAPITAL