Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Σκέψεις ΟΗΕ για διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQhCYaMSnR_75OEd5oQgKneJD6NVwLCulM-MNXBTEh6aGRL6CM&t=1&usg=__5qbUcdGwZ9WyzfRx4fGzFRax0FY=
Αναμένεται η εισήγηση για σύγκλησή της χωρίς διακοπή των απευθείας διαπραγματεύσεων ώστε να συντηρηθεί η διαδικασία.
 
Την ιδανική φόρμουλα για να πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, ακόμη και αν στους επόμενους μήνες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, δεν φθάσουν στο σημείο που ο Δημήτρης Χριστόφιας επιθυμεί, ψάχνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι σκέψεις στην έδρα του διεθνούς οργανισμού άρχισαν να λαμβάνουν συγκεκριμένη μορφή, η οποία περιστρέφεται γύρω από τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης με παράλληλη διαπραγμάτευση σε επίπεδο των δύο πλευρών για τα ανοικτά ζητήματα.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στην «Κ» της Κύπρου, διπλωματική πηγή που διατηρεί στενές επαφές με την ομάδα του διεθνούς οργανισμού που ασχολείται με το Κυπριακό, τόσο για τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και για τρίτες χώρες με έντονο ενδιαφέρον για το πρόβλημα της Κύπρου, η πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης λίγο πριν το τέλος του χρόνου ενδεχομένως να είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι διαφωνίες που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που πραγματοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια.
Την ίδια ωστόσο στιγμή, οι πιθανότητες για πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης μειώνονται αισθητά λόγω του όρου που κατηγορηματικά έθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή για να πει το «ναι» σε διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τον Ντερβίς Έρογλου όλες οι πτυχές του Κυπριακού και να απομένουν μόνο οι διεθνείς.
«Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο τραπέζι των συνομιλιών, θεωρείται από απίθανο μέχρι αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτός ο όρος, καθώς οι διαφωνίες που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι τεράστιες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» της Κύπρου, η ίδια διπλωματική πηγή, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μία μέση λύση για πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης, έστω και αν υπάρχουν μη συμφωνηθείσες πτυχές σε κεφάλαια πέραν της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
Σύμφωνα πάντα με τα όσα αποκάλυψε ο συγκεκριμένος διπλωμάτης, ο οποίος ας σημειωθεί επικαλείται την ενημέρωση που έχει από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού προτίθεται εντός των προσεχών μηνών να εισηγηθεί στις δύο πλευρές όπως πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη χωρίς ωστόσο να σταματήσει και η διαδικασία της συζήτησης των ανοικτών θεμάτων ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σε αίτημά μας για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τον τρόπο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς από την άλλη διακοπή των απευθείας διαπραγματεύσεων, αρκέστηκε απλά να επισημάνει πως αυτό μπορεί να γίνει με τη συνδρομή των συμβούλων των δύο ηγετών. Να είναι δηλαδή σε εξέλιξη η διεθνής διάσκεψη, η οποία θα βάζει στο τραπέζι τα ανοικτά ζητήματα, και από την άλλη οι σύμβουλοι να συνεχίζουν την προσπάθεια για εξεύρεση συγκλίσεων στα θέματα στα οποία έτσι κι αλλιώς στην παρούσα φάση υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές.
Κλειστά πάντως είναι τα χαρτιά των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τον ακριβή χρόνο εισήγησης της συγκεκριμένης φόρμουλας προς τις δύο πλευρές. Πολλά πάντως αναμένεται να εξαρτηθούν από την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων στο τέλος του μήνα και από τις προσωπικές επαφές που ο Μπαν Κι Μουν αναμένεται να έχει με τις δύο πλευρές, όπως η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο. Σε αυτήν αναμένεται να γίνει και η πρώτη ανεπίσημη προσέγγιση στον Δημήτρη Χριστόφια για το κατά πόσον θα ήταν διατεθειμένος να δώσει τη συγκατάθεσή του στην πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης με τη συγκεκριμένη φόρμουλα. Για τα Ηνωμένα Έθνη, η στάση του Δημήτρη Χριστόφια θεωρείται κλειδί, καθώς είναι πεπεισμένα πως, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πει το «ναι», ανάλογη θα είναι η στάση που θα τηρήσει και η τουρκική πλευρά. Από την άλλη, εάν ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν δείξει στοιχεία που να επιτρέπουν αισιοδοξία στα Η.Ε. για την πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης, ο Μπαν Κι Μουν δεν έχει – σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «Κ» – πρόθεση να επιμείνει στη συγκεκριμένη φόρμουλα, ούτε να ασκήσει πιέσεις προς αποδοχή της.
Αποκλείουν επιδιαιτησία
Στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει θετική απάντηση στην πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης, ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα είναι συμφωνημένα όλα τα κεφάλαια πλην των διεθνών πτυχών, τα Ηνωμένα Έθνη – σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Κ» ο συγκεκριμένος διπλωμάτης – αναμένεται να αποκλείσουν από την αρχή το ενδεχόμενο επιδιαιτησίας.
«Εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, η μεγαλύτερη ανησυχία του κυρίου Χριστόφια είναι το ενδεχόμενο επιδιαιτησίας εάν η διεθνής διάσκεψη δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε συγκεκριμένα, για να προσθέσει πως «η επιδιαιτησία είναι κάτι που και ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν δεν επιθυμεί να πράξει χωρίς τη συγκατάθεση των δύο πλευρών, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει να έχει τα αποτελέσματα που είχε και ο προκάτοχός του με το Σχέδιο Ανάν».
Με βάση πάντα την πληροφόρηση από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, το ενδεχόμενο αδιεξόδου είναι έτσι κι αλλιώς σοβαρό, εάν ληφθούν υπόψη οι αγεφύρωτες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών. Για τον διεθνή οργανισμό, η διεθνής διάσκεψη δεν θα είναι τίποτε άλλο από μία επιπρόσθετη και υποβοηθητική προσπάθεια που θα δίνει τη δυνατότητα σμίκρυνσης αυτών των διαφορών. «Εάν και αυτή η προσπάθεια δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε σαφώς και δεν θα οδηγηθούμε σε επιδιαιτησία, γιατί θα είναι καταδικασμένη σε απόρριψη από τον ίδιο τον κόσμο, αλλά απλά θα υπάρξει παραδοχή ότι το Κυπριακό δεν μπορεί επί του παρόντος να λυθεί», είπε καταληκτικά στην «Κ» η διπλωματική πηγή, η οποία, ας σημειωθεί, θεωρεί ότι υπέρ της συγκεκριμένης φόρμουλας τάσσονται όχι μόνο στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, αλλά και άλλες χώρες με έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, πέραν της χώρας από την οποία προέρχεται.