Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σφοδρές μάχες σε Βεγγάζη, Τρίπολη, αλ-Ζαουίγια - Δείτε την αερομαχία δύο MiG-23 με αμερικανικά F-14


ImageΈνα τάγμα της Αφρικανικής Λεγεώνας, των αφρικανών μισθοφόρων που μάχονται στο πλευρό του Μ.Καντάφι και μονάδες πυροβολικού του λιβυκού Στρατού κτυπούν από το πρωί ανηλεώς την πόλη αλ-Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης, ενώ βομβαρδιστικά αεροσκάφη Su-22 και Su-24 έχουν πραγματοποιήσει από το πρωί επανειλημμένες προσβολές. Δύο αποθήκες όπλων έχουν λεηλατηθεί και έχουν οπλιστεί πέντε χιλιάδες περίπου, επαναστάτες, αλλά χωρις την υποστήριξη βαρέων μονάδων δεν φαίνεται να έχουν τύχη. Την ίδια στιγμή τρεις επιλαρχίες αρμάτων μάχης κατευθύνονται προς την Βεγγάζη για την μεγαλύτερη μάχη που μπορεί να κρίνει και την τύχη της εξέγερσης. Νωρίτερα, ανακοίνωση της επιτροπής του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια με την οποία ζητείται από τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους μετέδωσε σήμερα η λιβυκή τηλεόραση. Όπως αναφέρθηκε: Οποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργασθούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, όποιος συνεργασθεί θα λάβει αμοιβή.
Κατά τα φαινόμενα πάντως, ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο της Βεγγάζης η οποία ελέγχεται από τους επαναστάτες και μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, όπου οι τοπικοί φύλαρχοι έχουν ταχθεί με τους επαναστάτες, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε δημοσίως καταγγέλλοντας ως "σκανδαλώδες" το λουτρό αίματος στη Λιβύη και δήλωσε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Από την πλευρά της η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) δεσμεύθηκε "να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει" τους εξεγερμένους, αφού ο αγώνας τους "είναι αγώνας κάθε μουσουλμάνου που αγαπά τον Αλλαχ και τον προφήτη του", αναφέρεται σε μήνυμα της οργάνωσης, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).
Επειτα από διστακτική στάση πολλών ημερών, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι, το οποίο βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένο, αφού εγκαταλείφθηκε από τους άραβες εταίρους του και πολλούς λίβυους διπλωμάτες στο εξωτερικό.
Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η τιμή του μαύρου χρυσού συνεχίζει να ανεβαίνει στις αγορές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.
Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.
Ο γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ, που μόλιες εγκατέλειψε τη Βεγγάζη, έκανε λόγο για "περισσότερους από 2.000 νεκρούς" μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.
Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, από τα σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι την κοινότητα Αζνταμπίγια, ζώνη που περιλαμβάνει το Τομπρούκ, τη Ντέρνα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων και κατοίκων.
Αυτή την στιγμή η 32η Ταξιαρχία δίνει την μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της Τρίπολης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πύραυλοι εδάφους επιφανείας SCUD-B και FRΟG ετοιμάζονται για να εκτοξευθούν στην επιχείρηση ανακατάληψης της Βεγγάζης! Φυσικά αν συμβεί κάτι τέτοιο οι απώλειες του άμαχου πληθυσμού θα είναι τέράστιες.
Δημοσιογράφοι είδαν ένοπλους αντικαθεστωτικούς στον παραλιακό δρόμο μέχρι τη Ντέρνα όπου οι κάτοικοι δηλώνουν ότι οι στρατιώτες προσχώρησαν στην εξέγερση και διαψεύδουν τις επίσημες δηλώσεις για την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου.
Στην ανατολική περιοχή, οι άνθρωποι κάνουν το σήμα της νίκης και κρατούν τις σημαίες της εποχής της μοναρχίας του βασιλιά Ιντρίς που ανατράπηκε από τον Καντάφι το 1969 και η οποία έχει γίνει το σύμβολο της εξέγερσης.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ωστόσο, στη Μουσράτα, την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στο καθεστώς επετέθησαν εναντίον των εξεγερμένων με πολυβόλα και αντιαρματικές βλήματα RPG-7, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί.
Γενικά δεν φαίνεται να έχει κριθεί τίποτα ακόμα στην Λιβύη. Σε τακτικό επίπεδο εξαρτάται από ττο αν οι επαναστάτες θα καταλάβουν το αεροδρόμιο της Τρίπολης και από το αν οι κυβερνητικοί θα πετύχουν ανακατάληψη της Βεγγάζης...



defencenet.gr