Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"

http://www.slap.gr/wp-content/uploads/program-save-energy-homes_small.jpg
   Μέσω Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης (Ε.Τ.Χ.) θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και σχεδιάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα από τα συναρμόδια υπουργεία. Την ΚΥΑ για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης «Εξοικονομώ κατ' οίκον» υπέγραψαν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


    Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» θα κινητοποιήσει κατά την περίοδο 2010 - 2012 επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα κινητοποιεί ποσά ύψους περίπου 500 - 600 εκατ. ευρώ κάθε 3 χρόνια. Η συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία θα προέρχεται τόσο από τους ίδιους πόρους του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ' οίκον», όσο και από την κινητοποίηση πόρων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Στόχος του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να προωθηθούν διαχρονικές και βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα δράσης του, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Το αρχικό συνολικό κεφάλαιο του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για το 2010 ανέρχεται σε 396 εκατ. ευρώ. Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα εξής Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ):

    α) Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 200 εκ. €

    β) Π.Ε.Π. Αττικής 100 εκ. €

    γ) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) 35 εκ. €

    δ) Π.Ε.Π. Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδας-Ηπείρου (Περιφέρεια Στ.Ελλάδας) 25 εκ. €

    ε) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) 15 εκ. €

    στ) Π.Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) 6 εκ. €

    ζ) Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 15 εκ. €

    Τη συνολική διαχείριση του Ε.Τ.Χ. «Εξοικονομώ κατ' οίκον» αναλαμβάνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο θα υπογράψει μέχρι το τέλος Ιουλίου τη σχετική Σύμβαση με το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τις Περιφέρειες που συνεισφέρουν τα πρόσθετα ποσά για τη σύσταση του και θα δημοσιεύσει ανοιχτή προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για να συν-επενδύσουν και να διαχειριστούν τα αντίστοιχα ποσά στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων - ιδιοκτητών ιδιωτικών κατοικιών.

    Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, με πρόσθετο κίνητρο την απομείωση δανειακού κεφαλαίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίηση των εργασιών.

    Το «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ανταποκρινόμενο πλήρως στις απαιτήσεις κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, παρέχει κίνητρα που διαμορφώνονται σε 30% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και άτοκο δάνειο για τα χαμηλά εισοδήματα, σε 15% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και χαμηλότοκο δάνειο για τα μεσαία εισοδήματα, και τέλος σε χαμηλότοκο δάνειο για τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα.

    ---- Παρατίθενται σε συνημμένο τα κύρια σημεία του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον».

ΑΠΕ