Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Από τη Θεσσαλονίκη και τις πισίνες του ΠΑΟΚ στο MIT



Ο Θεσσαλονικέας Βαγγέλης Ταρατόρης, απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στην 51η Ολυμπιάδα Μαθηματικών 2010 για μαθητές λυκείων από 98 χώρες, στην Αστάνα του Καζακστάν, Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010. 

Από τη Θεσσαλονίκη και τις πισίνες του ΠΑΟΚ στο MIT: ο νεαρός Ολυμπιονίκης των Μαθηματικών, που ποτέ δεν έλεγε "τι θα γίνει όταν μεγαλώσει" 

Στην ηλικία των τεσσάρων ετών, τα περισσότερα παιδιά μαγεύονται από τα παραμύθια. Ο Βαγγέλης πάλι, από πολύ μικρός προτιμούσε να λύνει σπαζοκεφαλιές. Σπανίως έλεγε «τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει». Ίσως δεν μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά του, που ξεκινούσαν από τα γεωμετρικά σχήματα σε μια κόλλα χαρτί και έφταναν μέχρι τους γαλαξίες στο Διάστημα.
Σήμερα, ονειρεύεται να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και, έπειτα από μια σειρά διεθνών διακρίσεων στα μαθηματικά, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη τριών αμερικανικών πανεπιστημίων «πρώτης γραμμής»: το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) τού προσφέρει πλήρη υποτροφία, ύψους 44.362 δολαρίων ετησίως, για να συνεχίσει τις σπουδές του, ενώ το Princeton University είναι έτοιμο να τον στηρίξει με άλλα 45.160 δολ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) με 11.000 δολ.
   
«Φεύγοντας, ίσως βοηθήσω περισσότερο την πατρίδα μου»
Ο Βαγγέλης, που μέχρι πρότινος σκεφτόταν να μείνει στην Ελλάδα, ετοιμάζει πλέον τις αποσκευές του για τη Μασαχουσέτη (το ΜΙΤ θα τον υποδεχτεί τον Αύγουστο για τετραετείς σπουδές) και βλέπει με άλλο μάτι την προοπτική μιας καριέρας στο εξωτερικό. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η οικονομική κρίση, με την επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Ίσως, φεύγοντας στο εξωτερικό, μπορέσω μια μέρα να βοηθήσω περισσότερο την πατρίδα μου», είπε χαρακτηριστικά στη μητέρα του.
Ο λόγος για το Θεσσαλονικέα Βαγγέλη Ταρατόρη, τελειόφοιτο των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, που απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στην 51η Ολυμπιάδα Μαθηματικών 2010 για μαθητές λυκείων από 98 χώρες, στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ο Βαγγέλης, που επιστρέφει από το Καζακστάν στις 14/7, είχε τον περασμένο Μάιο κατακτήσει τη δεύτερη θέση και στην 27η Βαλκανιάδα Μαθηματικών, στο Κισινάου της Μολδαβίας. Πώς ήταν, άραγε, ως παιδί ο εκκολαπτόμενος λαμπρός μαθηματικός;
«Ο Βαγγέλης είχε πάντα απορίες. 'Ηταν από τους μόνους στην τάξη, που σήκωναν μονίμως το χέρι και έλεγαν "δεν το κατάλαβα αυτό". Καταλάβαμε ότι ήταν διαφορετικός, όταν από πολύ μικρή ηλικία διαπιστώσαμε ότι τού άρεσε να λύνει σπαζοκεφαλιές. Στα τέσσερά του, όταν ακόμη δεν ήξερε να γράφει, πήγαινε στη γιαγιά του και τής έλεγε: "θέλω να γράψω αυτή την ιστορία, αλλά επειδή δεν ξέρω ακόμη να γράφω, θα σού τη δείξω με εικόνες"», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα του, Μπία Ταρατόρη.
   
Και πανελληνιονίκης στην κολύμβηση
Ο Βαγγέλης, που λατρεύει τη γεωμετρία και είναι πανελληνιονίκης στην κολύμβηση με την ομάδα του ΠΑΟΚ, δεν έκανε ποτέ φροντιστήριο, ούτε διάβαζε πολύ για το σχολείο. Ωστόσο, για την Ολυμπιάδα των Μαθηματικών μελετούσε και έλυνε ασκήσεις τουλάχιστον 4-5 ώρες ημερησίως, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ύλη, βρίσκοντας μόνος του τα βιβλία, που έπρεπε να μελετήσει, σύμφωνα πάντα με την κα Ταρατόρη.
 «Από το σχολείο του, τού έδωσαν πολλά πράγματα, πίστεψαν σ' αυτόν, αλλά έκανε και πολύ μεγάλο αγώνα μόνος του. Στην Ελλάδα, τέτοια παιδιά πρέπει να προσπαθούν κυρίως μόνα τους. Να σκεφτείτε ότι, στην τελευταία αποστολή για αγώνες μαθηματικών, δεν ξέραμε καν αν θα έχουμε χρηματοδότηση για να πάμε. Η κατάσταση εδώ δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή την Τουρκία, όπου υπάρχουν ειδικά σχολεία και παράδοση στήριξης των μαθηματικών, που εδώ δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ας είναι τουλάχιστον καλά η Μαθηματική Εταιρεία Ελλάδος, που έχει αξιόλογο έργο», σημειώνει η κα Ταρατόρη, σύμφωνα με την οποία «αν δεν στηρίζονται αυτά τα χαρισματικά παιδιά, για να έχουν και οι υπόλοιποι μαθητές υγιή πρότυπα, σε ποιους δίνονται τόσα εκατομμύρια ευρώ δημοσίων δαπανών;».
   
Οικογένεια «πολλών αστέρων»
Ο νεαρός Ολυμπιονίκης των μαθηματικών δεν είναι, πάντως, το μοναδικό παιδί της οικογένειας Ταρατόρη, που επιστρέφει στο σπίτι με διακρίσεις.
Η αδερφή του, Ραλλού, μαθήτρια της δευτέρας Λυκείου, είναι κι αυτή «αστέρι» στα μαθηματικά, με τις δικές της επιτυχίες στο ενεργητικό της.
Το δε στερνοπαίδι της οικογένειας, η 14χρονη Χριστίνα, είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κολύμβηση για άτομα με αναπηρίες, με επιδόσεις που τής εξασφαλίζουν το δικαίωμα να αγωνιστεί στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τον Αύγουστο, στην Ολλανδία.
Με δύο παιδιά να "λάμπουν" στα μαθηματικά, το επόμενο ερώτημα προς την κα Ταρατόρη προκύπτει αυθόρμητα. Είναι κάποιος από τους δύο γονείς μαθηματικός κι αν, όχι, από πού προκύπτει αυτή η κλίση του Βαγγέλη και της Ραλλούς;
«Ούτε εγώ, ούτε ο πατέρας τους έχουμε σχέση με τα μαθηματικά. Αυτό που κάναμε είναι να παράσχουμε στήριξη ως γονείς, που πρέπει να είναι πάντα δίπλα στα παιδιά τους, όποιες και αν είναι οι δυνατότητές τους. Σημαντικός ήταν κι ο ρόλος της γιαγιάς τους, της μητέρας μου, που ήταν εκπαιδευτικός και στάθηκε δίπλα τους από πολύ νωρίς», σημειώνει η κα Ταρατόρη.
Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ο Βαγγέλης είπε στους συμμαθητές του: "Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Ωστόσο, εσείς (εμείς) είστε αυτοί που μπορούν να φέρουν την αλλαγή [...] Ποτέ μην πάψετε να ονειρεύεστε, γιατί μόνο όποιος κυνηγά τα όνειρά του, ζει πραγματικά" και, επικαλούμενος τον ποιητή: "Οποιες προκλήσεις της ζωής κι αν αντιμετωπίζεις, μην ξεχνάς να κοιτάς πάντα προς την κορυφή του βουνού"...
   
  
 της Αλεξάνδρας Γούτα

ΑΠΕ