Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Siemens: Συνέχεια στον έλεγχο του ΣΔΟΕ ζητά η εξεταστική

Από τη μεριά του ο γ.γ. του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης ανέφερε πως το αίτημα για συνδρομή του ΣΔΟΕ άργησε 3 χρόνια ενώ σε πολλά τιμολόγια της Siemens έχουν σβηστεί ονόματα παραληπτών, διευθύνσεις και φορολογικά στοιχεία. 
 
Περαιτέρω συνέχιση του ελέγχου και ρίψη του βάρους στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, κατηγορουμένων, διατελεσάντων υπουργών, καθώς και τις 150 κούτες που κατέσχεσε ο ειδικός ανακριτής Νικ. Ζαγοριανός από τα γραφεία της εταιρείας, ζήτησε από το ΣΔΟΕ η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση, οπότε και εξετάσθηκε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, απεδείχθη ότι οι επιθεωρητές του σώματος δεν μπόρεσαν να βρουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία και έχουν αποσταλεί στην εξεταστική, ενώ περιέχονται και σε επιμέρους φακέλους που ήρθαν το πρωί στην επιτροπή.
Ο κ. Καπελέρης είπε ότι η έρευνα είναι στα πολύ αρχικά της πλαίσια ακόμη, σημειώνοντας ότι το αίτημα για συνδρομή του ΣΔΟΕ «άργησε τρία χρόνια», ενώ τα στοιχεία τα οποία συνελέγησαν, είναι αποκλειστικά αυτά που αφορούν το «Κέντρο Κόστους 101.000», δηλαδή εταιρικά δώρα από ηλεκτρικές συσκευές ως κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, ποτά κλπ.
Στοιχείο το οποίο καταγράφεται στο πόρισμα που κατέθεσε ο κ. Καπελέρης είναι ότι σε πολλά τιμολόγια έχουν σβηστεί με μπλάνκο ονόματα παραληπτών, διευθύνσεις και φορολογικά στοιχεία, ενώ υπάλληλοι που ανακρίθηκαν σχετικά είπαν ότι η διαγραφή των στοιχείων ήταν επιθυμία του Μιχάλη Χριστοφοράκου για να μην είναι ευρέως γνωστά τα δώρα που έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Εξάλλου ολοκληρώθηκε η εξέταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με την προμήθεια του C4I.
Παυλόπουλος: Ποτέ δεν επετεύχθη η διαλειτουργικότητα
O πρώην υπουργός κατέθεσε ότι όταν ανέλαβε και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το Σεπτέμβριο του 2007 το σύστημα ασφαλείας στο μεγαλύτερο μέρος του είχε παραληφθεί με μόνη εκκρεμότητα για τον ίδιο, την πληρωμή του ενοικίου για το σύστημα επικοινωνίας ΤΕΤΡΑ.
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες στην ΕΛΑΣ για την μεταολυμπιακή περίοδο, ότι τα επιμέρους υποσυστήματα δούλευαν, αλλά ποτέ δεν επετεύχθη η διαλειτουργικότητα.
Σε ερώτηση, γιατί δεν πέρασε από έγκριση του ΚΥΣΕΑ η πέμπτη τροποποιητική σύμβαση επί υπουργίας Πολύδωρα, απάντησε ότι δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη αφού ούτε το περιεχόμενο, ούτε το τίμημα της αρχικής σύμβασης άλλαζε, αλλά απλώς η διαδικασία για την εκτέλεση της σύμβασης.
Μητσοτάκης: Tα πραγματικά δώρα ακόμα αναζητούνται...
Με δήλωσή του ο βουλευτή της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι «Έπειτα από δύο χρόνια δικαστικών ερευνών και εκατοντάδων συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, σήμερα προστέθηκαν και οι ‘αποκαλύψεις’ του ΣΔΟΕ. Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Πρόκειται για τα ίδια ονομαστικά τιμολόγια που αφορούσαν αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τη Siemens και τα οποία έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ.

Ωστόσο, η συντονισμένη επαναφορά του θέματος προκαλεί ερωτηματικά. Τόσο σε εμένα, όσο και στους πολίτες.

Θα αποκαλύψει η εξεταστική επιτροπή σε ποια πρόσωπα κατευθύνθηκαν οι μίζες για συμβάσεις που ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο;

Θα αποκαλύψει η εξεταστική επιτροπή ποια κόμματα χρηματοδοτήθηκαν και με ποιό τρόπο από τη Siemens;

Γιατί δεν προχωρά η εξεταστική επιτροπή στην αυτονόητη κίνηση της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες όλων των υπουργών που υπέγραψαν συμβάσεις με τη Siemens;
 
Όσο η Εξεταστική Επιτροπή δεν δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα κινδυνεύει να καταρρακώσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών.

Υ.Γ. Στην ιστοσελίδα μου www.kmitsοtakis.gr βρίσκονται αναρτημένα όλα τα παραστατικά εξόφλησης του συνολικού εξοπλισμού που προμηθεύτηκα από τη Siemens, σε απάντηση όσων επιμένουν να μιλούν για δωράκια… Τα πραγματικά δώρα ακόμα αναζητούνται.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο ίδιος δήλωσε ότι έχει εξοφλήσει όλα τα τιμολόγια για τις αγορές που έχει κάνει και έχει καταθέσει τα σχετικά παραστατικά στον ανακριτή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ