Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η «πρύτανης» των ανταποκριτών Τύπου


Εξαιτίας δηλώσεών της κατά του Ισραήλ τις οποίες αργότερα ανακάλεσε. 
 
Η Ελεν Τόμας, πρύτανης των ανταποκριτών τύπου στον Λευκό Οίκο, όπου είχε ξεκινήσει εργάζεται στις αρχές της θητείας του Τζον Φ. Κένεντι, παραιτήθηκε χθες αφότου οι αντιισραηλινές της δηλώσεις προκάλεσαν πολεμική και κατάπληξη.

Δύο μήνες πριν από τα 90ά γενέθλιά της, η κ. Τόμας ανακοίνωσε την απόφασή της να πάρει αμέσως την σύνταξη της από τον όμιλο των εφημερίδων Hearst, ανακοίνωσε ο εργοδότης της.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ζητήσει συγγνώμη, σε ανακοίνωση της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, HelenThomas.org, για μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 27 Μαΐου στην ιστοσελίδα, RabbiLive.com, η οποία την είχε ρωτήσει εάν είχε να κάνει «σχόλια για το Ισραήλ».
Εκείνη είχε απαντήσει: «Πείτε τους να ξεκουμπιστούν από την Παλαιστίνη». «Θυμηθείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι εκεί είναι υπό κατοχή και ότι πρόκειται για τη γη τους, ότι δεν είναι η Γερμανία ούτε η Πολωνία», πρόσθεσε σχετικά με τους Παλαιστινίους.
Οι Ισραηλινοί «μπορούν να γυρίσουν στο σπίτι τους, στη Γερμανία, την Πολωνία, την Αμερική και οπουδήποτε αλλού», είχε τονίσει η κα.Τόμας, ο οποία εργάστηκε για το πρακτορείο United Press International (UPI) από το 1943 - 2000, πριν προσληφθεί από τον όμιλο Hearst ως αρθρογράφος.
Αλλά ποτέ δεν άφησε την θέση της ως ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο, όπου εισήλθε την περίοδο της προεδρίας Κένεντι, ο οποίος εξελέγη το 1960.
Σε 50 χρόνια έχει καλύψει με τα ρεπορτάζ της 10 προέδρους, συμπεριλαμβανομένου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος γεννήθηκε 41 χρόνια μετά από εκείνη, και στην οποία παρουσίασε προσωπικά τον περασμένο Αύγουστο την τούρτα για τα 89α γενέθλια της.
Η Τόμας, που απολάμβανε πάντα της προσοχής των συναδέλφων της, με την κυρτωμένη σιλουέτα της το διστακτικό βήμα αλλά και το διαπεραστικό βλέμμα, επισκεπτόταν τακτικά την Αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, το χώρο με τις πολυπόθητες 49 θέσεις, όλες δοσμένες σε κάποιο όργανο του τύπου με την αντίστοιχη ετικέτα.
Ήταν η μόνη που είχε μια θέση με το όνομά της, στην πρώτη γραμμή, ακριβώς μπροστά στο βάθρο του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, θέση που κατέχει σήμερα ο Ρόμπερτ Γκίμπς, και ποτέ δεν παρέλειψε να του απευθύνει «αιχμηρές» ερωτήσεις, ειδικά για την πραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Ερωτηθείς χθες για την υπόθεση, ο κ. Γκιμπς δήλωσε ότι δεν έχει «μιλήσει άμεσα» με τον πρόεδρο Ομπάμα για το θέμα αυτό, εκτίμησε όμως ότι «οι δηλώσεις αυτές ήταν συγκλονιστικές και κατακριτέες».
«Νομίζω ότι είχε δίκιο που ζήτησε συγγνώμη, γιατί προφανώς οι δηλώσεις αυτές σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν τη γνώμη των περισσότερων ανθρώπων εδώ, και σίγουρα όχι εκείνη της διοίκησης Ομπάμα», δήλωσε ο Γκιμπς.
Η ένωση των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Τόμας «ανεπίδεκτες υπεράσπισης», και υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι «οι οποίοι γνωρίζουν την Ελεν εδώ και χρόνια λυπούνται για τις δηλώσεις αυτές», ενώ την εγκωμίασε ως «πρωτοπόρο».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ