Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

60 ευρώ μηνιαίως για κάθε νοικοκυριό

Νέοι φόροι για είσπραξη με ακέφαλες τις εφορίες
 
Αύξηση ΦΠΑ με χωλαίνοντα φοροεισπρακτικό μηχανισμό
 
 

Συνολική ετήσια επιβάρυνση 3 δισ. ευρώ -60 ευρώ μηνιαίως για κάθε νοικοκυριό- θα επιφέρει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.


Πάντως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν το επιπλέον κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές για βασικά προϊόντα και υπηρεσίες θα καταλήξει στο δημόσιο ταμείο, αφού οι εφορίες παραμένουν ακέφαλες. Οι θέσεις των προϊσταμένων των ΔΟΥ είναι πιθανό να προκηρυχθούν εντός της εβδομάδας.

Ωστόσο, η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων, της σύστασης των υπηρεσιακών συμβουλίων, της αξιολόγησης, της υποβολής τυχόν ενστάσεων και εν τέλει της επιλογής και της τοποθέτησης των νέων εφόρων δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι κατά το πεντάμηνο τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρά την πρώτη αύξηση των συντελεστών του Φεβρουαρίου, παρουσιάζουν αύξηση μόλις 0,8% έναντι ετήσιου στόχου 14,5%, εξαιτίας τόσο της οικονομικής ύφεσης, όσο και της αναποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ