Ο διάσημος οικονομικός ιστορικός του Harvard Νάιαλ Φέργκιουσον ήταν ο φετινός προσκεκλημένος του Ιδρύματος Κόκκαλη, στην ετήσια διάλεξη Athens Forum. Ο καθηγητής Φέργκιουσον, απευθύνθηκε σε ένα ακροατήριο 400 περίπου εκπροσώπων από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τον χρηματοοικονομικό τομέα, δημοσιογράφους, υποτρόφους και φίλους του Ιδρύματος σχετικά με την ελληνική και τη διεθνή οικονομική κρίση, στο αμφιθέατρο της Γενναδίου Βιβλιοθήκης στις 24 Ιουνίου, 2010.
Στα εναρκτήρια σχόλιά του, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για τη σπουδαία συνεισφορά του κ. Φέργκιουσον στην Οικονομική Ιστορία, καθώς επίσης και για τον ηγετικό ρόλο του Ιδρύματος Κόκκαλη στην ανάπτυξη της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, έρευνας και συνεισφοράς στο δημόσιο διάλογο.
Στην ομιλία του με τίτλο «Μια οικονομική ελληνική τραγωδία και μια ευρωπαϊκή φάρσα: Η κρίση στην ευρωζώνη από ιστορική σκοπιά» ο Νάιαλ Φέργκιουσον ανέλυσε την ελληνική κρίση στο πλαίσιο της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης των δυτικών ανεπτυγμένων χωρών.
Σχετικά με τη διατλαντική διάσταση της κρίσης, ο Φέργκιουσον διατύπωσε τις ανησυχίες του σχετικά με το αυξανόμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και τις επιφυλάξεις του για το οικονομικό μέλλον της υπερδύναμης. Υπογράμμισε τις αντιφάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις για την έξοδο από την κρίση λόγω της επιμονής των ΗΠΑ στις πολιτικές των δημοσίων πακέτων στήριξης και δημοσιοοικονομικής επέκτασης σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας. Επίσης επεσήμανε ότι η προοπτική ενός πιο μαλακού Ευρώ είναι απολύτως ορατή αν και μια τέτοια εξέλιξη πρόκειται να δυσκολέψει την αμερικανική ανάκαμψη.
Σχολιάζοντας την κρίση στην Ελλάδα, ο Νάιαλ Φέργκιουσον είπε ότι «το ελληνικό πακέτο διάσωσης αφορούσε ουσιαστικά τη διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών» . Έκρινε ανεπαρκή τα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης αν δε συνοδευτούν από κίνητρα για την ανάπτυξη, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα προσπαθεί να επιτύχει μια κολοσσιαία δημοσιοοικονομική προσαρμογή σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Ο Φέργκιουσον υπέδειξε ότι ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, όπως και για τις ΗΠΑ, είναι η μικρή μέση περίοδος ωρίμανσης του χρέους (6-8 χρόνια) σε αντίθεση με χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπου η μέση περίοδος κυμαίνεται στα 14 χρόνια.
Κατά συνέπεια, επεσήμανε την ανάγκη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, να επεκτείνουν σταδιακά τη μέση περίοδο ωρίμανσης μέσα από ένα μηχανισμό μετατροπής. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων αλλά και πιστής εφαρμογής των νόμων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Ο καθηγητής Φέργκιουσον διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard ενώ παράλληλα κατέχει τίτλους Ερευνητή στην Οξφόρδη και Εταίρου στο Ινστιτούτου Hoover του Stanford. Τα περισσότερα βιβλία του αποτελούν έργα αναφοράς που διακρίνονται για την απλότητα με την οποία ο Φέργκιουσον αναλύει σύνθετες έννοιες. Είναι τακτικός σχολιαστής στα διεθνή μέσα και γράφει συχνά στους Financial Times και το Newsweek. Κατά την περυσινή χρονιά πρωταγωνίστησε σε μια έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων με τον νομπελίστα Paul Krugman σχετικά με τα αμερικανικά επιτόκια ομολόγων, που ανέδειξε την κλασσική αντιπαράθεση της σχολής Keynes με τη σχολή της δημοσιονομική πειθαρχίας σχετικά με τις επιπτώσεις των πολιτικών αυτών στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
Το περιοδικό TIME κατέταξε τον Νάιαλ Φέργκιουσοντ ο 2004 ως έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους επιρροής στην πλανήτη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ