Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Χαμηλότερες χρεώσεις περιαγωγής εντός Ε.Ε.



Νέες μειώσεις στις χρεώσεις κλήσεων περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζει από 1ης Ιουλίου 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, το ανώτατο κόστος μιας εξερχόμενης κλήσης περιαγωγής μέσω κινητού τηλεφώνου περιορίζεται κατά 10% και διαμορφώνεται σε 0,39 ευρώ ανά λεπτό διάρκειας της συνομιλίας, ενώ το αντίστοιχο κόστος για μια εισερχόμενη κλήση περιορίζεται κατά 20% και διαμορφώνεται σε 0,15 ευρώ ανά λεπτό της ώρας. 


Το κόστος αποστολής σύντομου μηνύματος (SMS) παραμένει στα 0,11 ευρώ.

Παράλληλα μέσω της νέας ρύθμισης μειώνεται το κόστος περιαγωγής δεδομένων (πρόσβασης στο Ιντερνετ) μέσω κινητού, ενώ τίθεται ανώτατο όριο λογαριασμού περιαγωγής δεδομένων στα 50 ευρώ. Μετά το πλαφόν αυτό η σύνδεση διακόπτεται προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν γνώση για τον πραγματοποιούμενο από τους ίδιους λογαριασμό. 

Φυσικά κάθε καταναλωτής μπορεί να θέσει το ανώτατο όριο διακοπής της σύνδεσής τους σε οποιοδήποτε ύψος επιθυμεί, υψηλότερα ή χαμηλότερα του επιπέδου των 50 ευρώ. Βάσει της ρύθμισης, ο πάροχος της κινητής τηλεφωνίας πρέπει να ενημερώσει τον καταναλωτή όταν φτάσει στο 80% του πλαφόν που ισχύει για τον ίδιο (π.χ. στα 40 ευρώ όταν το ανώτατο όριο είναι τα 50 ευρώ). Σε ό,τι αφορά τη χρέωση της περιαγωγής δεδομένων, η Κομισιόν θέτει από 1/7/2010 ως όριο χρέωσης τα 0,8 ευρώ ανά Mbyte πληροφορίας, από 1 ευρώ που ισχύει σήμερα. 

Σε ένα χρόνο από σήμερα το όριο αυτό θα μειωθεί περαιτέρω, στα 0,5 ευρώ ανά Μbyte πληροφορίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ