Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Μπλόκο από τις ΗΠΑ για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Όποια χώρα θα θεωρείται ότι δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα παίρνει
 δάνειο από το ΔΝΤ«Φρένο» στον δανεισμό χωρών με χρέος
άνω του 100% του ΑΕΠ

Αυστηρά μέτρα για τους υπερχρεωμένους 
 
 

Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπλοκάρει τα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ, σε περίπτωση που θα θεωρεί ότι οι χώρες που εντάσσονται σε αυτά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, λόγω του υψηλού χρέους τους. Το σχετικό μέτρο, που ψήφισε  η Γερουσία των ΗΠΑ χθες (με 94 ψήφους υπέρ και 0 κατά), ορίζει ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα αποφασίσει αν είναι πιθανή η αποπληρωμή των δανείων που δίνει το ΔΝΤ σε χώρες όπου το κρατικό χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο), ώστε να εμποδίζει όποιες αποφάσεις επιθυμεί, αν και δεν έχει κάνει τέτοιο έως σήμερα.

Εάν κρίνει ότι το δάνειο μάλλον δεν θα επιστραφεί, τότε θα μπορεί να ασκεί το δικαίωμα βέτο. Το μέτρο αυτό είναι τμήμα των αλλαγών που σχεδιάζονται στη ρύθμιση και την εποπτεία των χρηματοοικονομικών αγορών, οι οποίες ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική Γερουσία.
Εν συνεχεία, θα πρέπει οι απαραίτητες αλλαγές με βάση και μία αντίστοιχη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και γίνει νόμος.
Ο αρμόδιος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών για τη μεταρρύθμιση των ρυθμιστικών κανόνων είπε ότι στηρίζει τη «ρήτρα ΔΝΤ», αλλά προσέθεσε ότι ίσως θα πρέπει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Μία σειρά από πακέτα διάσωσης για εταιρείες του χρηματοοικονομικού και όχι μόνο κλάδου κατά τη διετία 2008-2009 έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές να δηλώνουν απρόθυμοι να στηρίξουν τώρα τις υπερχρεωμένες χώρες.
Η ΕΕ έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να παρέχει έως 310 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ώστε να αποτρέψει την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

http://www.tanea.gr