Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Βαµµένη µε αίµα, η Μπανγκόκ θυµίζει πλέον Σαράγεβο

¬ «Κόκκινα πουκάµισα».  Διαδηλώτρια προσεύχεται  µέσα στο 
αποκλεισµένο εµπορικό  κέντρο της  Μπανγκόκ

Πεθαίνουν οι πολιορκηµένοι διαδηλωτές 
 
 

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυµατίες ανάµεσα στους πολιορκηµένους διαδηλωτές. Μια κυβέρνηση που εµφανίζεται ανυποχώρητη. Η Μπανγκόκ, µία από τις πλουσιότερες µητροπόλεις στον κόσµο, θυµίζει πλέον Σαράγεβο. 



Η κλιµάκωση της έντασης που παρατηρείται τους δυο τελευταίους µήνες στην Ταϊλάνδη αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι σχετικά ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Μαρτίου µετατράπη καν τον Απρίλιο σε βίαιες ένοπλες συγκρούσεις. Σήµερα, η Μπανγκόκ µοιάζει όλο και περισσότερο µε θέατρο εµφυλίου πολέµου. Και σύµφωνα µε ορισµένους αναλυτές, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόµη. «Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά θύµατα χωρίς να έχει κερδίσει σηµαντικό έδαφος ο στρατός δείχνει ένα µάλλον δυσοίωνο µέλλον», σχολιάζει ο Φεντερίκο Φεράρα, καθηγητής Πολιτικών Επιστηµών στο Πανεπιστήµιο της Σιγκαπούρης.

Πολιορκητικός κλοιός
Εδώ και µερικές εβδοµάδες τα «κόκκινα πουκάµισα» έχουν δηµιουργήσει ένα πραγµατικό οχυρό στην εµπορική συνοικία της Μπανγκόκ, στο τµήµα της πρωτεύουσας που φιλοξενεί ακριβά καταστήµατα, πολυτελή ξενοδοχεία, γραφεία εταιρειών και πολλές πρεσβείες ξένων χωρών. Από την πλευρά του ο στρατός έχει στήσει έναν πολιορκητικό κλοιό γύρω από τα «κόκκινα πουκάµισα», χτυπά µε πλαστικές και πραγµατικές σφαίρες, ενώ προσπαθεί να ανακόψει τον εφοδιασµό προς τους πολιορκηµένους διαδηλωτές. «Πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον αµάχων, δηµοσιογράφων, του προσωπικού πρώτων βοηθειών και γενικά κατά παντός κι νούµενου στόχου, η διαφορά ανάµεσα στα 50, 100 ή 200 θύµατα είναι απλώς ένα στατιστικό νούµερο», επισηµαίνει ο πανεπιστηµιακός καθηγητής.

Τα «κόκκινα πουκάµισα» επανήλθαν χθες µε µια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός και διαπραγµατεύσεων µε την παρουσία ουδέτερου µεσολαβητή, για να εισπράξουν την άρνηση της κυβέρνησης η οποία έθεσε ως προϋπόθεση να σταµατήσουν οι ταραχές. Οι δι αδηλωτές αψήφησαν τις προειδοποι ήσεις να εγκαταλείψουν τα οδοφράγ µατα στο κέντρο της πόλης, ενώ ανώ τερος αξιωµατικός δήλωσε ότι ο στρατός «θα αυξήσει βαθµιαία την πίεση».

Οι δυνάµεις της τάξης επιστράτευσαν λεωφορεία για όσους θα αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν το πεδίο της µάχης. Σύµφωνα µε το πρακτορείο Ρώυτερ, ούτε ένας διαδηλωτής δεν αποδέχθη κε την προσφορά.

Φεύγουν άρον άρον
Εκτός από τους αναλυτές, τα χει ρότερα φοβούνται και οι κάτοικοι της πόλης. Τον φόβο αυτό εντείνει η πληροφορία ότι οι ηγέτες των «κόκκινων πουκαµίσων», ή τουλάχιστον οι πιο µετριοπαθείς, δεν είναι σε θέση πλέον να ελέγξουν τη δυναµική και τις αντιδράσεις του κινήµατος.

Η προοπτική µιας τέτοιας εξέλιξης οδηγεί πολλές οικογένειες να τρέχουν έντροµες να προµηθεύνονται τρόφι µα. Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων καλούν τους επισκέπτες τους να αποχωρή σουν εσπευσµένα, πολλοί τουρίστες µε παιδιά εγκατέλειπαν χθες άρον άρον τα ξενοδοχεία τους ενώ ένα νοσοκο µείο κοντά στο οχυρό των διαδηλω τών εκκενώθηκε και τα σχολεία παραµένουν τουλάχιστον έως σήµερα κλειστά. «Η δοξασµένη ευσπλαγχνία του βασιλιά είναι η µόνη ελπίδα για τη χώρα. Είναι η µόνη διέξοδος...», δήλωνε χθες ο Γιατουπόρν Πρόµπαν, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών.

http://www.tanea.gr