Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ψάρια-θαλασσινά και εγκυμοσύνη



Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής
Οι μητέρες που καταναλώνουν συχνά ψάρια στην αρχή της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού γεννούν πιο έξυπνα παιδιά!

Σύμφωνα με μελέτες, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να επιδιώκουν να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη της οπτικής οξύτητας και της γνωσιακής ικανότητας του βρέφους.
Η ­υψηλότερη συγκέντρωση πολυακόρεστων οξέων στον εγκέφαλο, σε βρέφη που οι μητέρες τους κατά την εγκυμοσύνη έτρωγαν πιο πολλά ψάρια και θαλασσινά, συσχετίζεται επίσης, με καλύτερη ακουστική ικανότητα του βρέφους και καλύτερες νοητικές και ψυχοκινητικές επιδόσεις.
Τα ψάρια πρέπει να είναι ποικίλα με προτίμηση στα μικρά ψάρια, καθώς έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τα μεγάλα να είναι μολυσμένα από βαρέα μέταλλα ή τοξίνες.
Επίσης αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη λιπαρών ψαριών λόγω των πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων, αποτρέπει την πρόωρη γέννα αυξάνοντας ελαφρώς τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επίσης, αυξάνει ελαφρά το βάρος γέννησης του μωρού.