Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Οι “Λύκοι” των ΣκοπίωνΈτσι ονομάζεται μία επίλεκτη μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της γειτονικής μας χώρας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ή FYROM, όπως μέχρι τώρα την αποκαλούμε, κυρίως στην δική μας χώρα. Οι ονομαζόμενοι Λύκοι,  Волци, (Volci) στα σλαβικά, αποτελούν δύναμη επιπέδου Τάγματος Ειδικών Δυνάμεων 400-500 ανδρών. Μαζί με επίσης άλλο ένα Ειδικό Τάγμα Καταδρομών, που έχει δημιουργηθεί από ήδη υπάρχουσες μονάδες όπως ο 501ος Λόχος Αλεξιπτωτιστών, στα πρότυπα των Αμερικανών Rangers, αποτελούν τις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας τους, υπό ενιαία διοίκηση επιπέδου Ταξιαρχίας.
Κατά τις συμπλοκές του 2001 με τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς , η Μονάδα έλαβε σαν αποστολή την φύλαξη των συνόρων  και την υποστήριξη  της Αστυνομίας της ΠΓΔΜ.
Η εκπαίδευσή τους  έχει γίνει κυρίως από Αμερικάνους Green Berrets, Άγγλους κομάντος αλλά και Κινέζους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς έχει υπογραφεί  μνημόνιο Αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των παραπάνω.  Επίσης έχουν διεξαγάγει κοινές ασκήσεις με Ρώσους Αλεξιπτωτιστές και  έχει διασταυρωθεί  ότι  εκπαιδεύονται στην  εκμάθηση ρωσικών τεχνικών μάχης  σώμα με σώμα . Σημειώνουμε πως γίνονται κοινές ασκήσεις με Ειδικές Δυνάμεις των χωρών της Βαλκανικής ανα τακτά διαστήματα (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία) είτε σε Σκοπιανό έδαφος είτε σε άλλης χώρας. Υπάρχει στενή συνεργασία επίσης και με τις τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις.
Οι “Λύκοι”, απέκτησαν  πολεμική εμπειρία στις συμπλοκές τους με Αλβανούς παρακρατικούς. Επί πλέον τμήματα της Μονάδας, συμμετείχαν  υπό την 4η
Οι αποστολές που τους ανατέθηκαν ήταν στα πλαίσια επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης, (παρεμπόδιση ταραχών και ανθρωπιστική βοήθεια)  κατά  την Επιχειρηση “Ελευθερία του Ιράκ” (Iraqi Freedom).
Αρχικά οι Αμερικανοί τους χρησιμοποιούσαν επιφυλακτικά, αλλά η εμπειρία που είχαν από τις προγενέστερες συμπλοκές με τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς στη χώρα τους, αποδείχθηκε πολύτιμη, ιδιαίτερα  για επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον.
Ο επικεφαλής των “Λύκων” στο Ιράκ είχε δηλώσει μάλιστα, πως το κύριο εχέγγυο ηταν η πολεμική εμπειρία τους. Έτσι, παρολο που οι Αμερικανοί ηταν σκεπτικοί στην αρχή, τελικά αναγνώρισαν τις ικανότητές τους και τους παρείχαν πρωτοβουλίες σχεδίασης και εκτέλεσης αποστολών με ίδια μέσα και με αρκετές επιτυχίες σε  δύσκολες αποστολές.
Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ  στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ , τον Ιούνιο του 2003. Επίσης, ο στρατός των Σκοπίων διέθεσε τμήμα 39 ανδρών Ειδικών Δυνάμεων στις Συμμαχικές Επιχειρήσεις στο Ιράκ, με αίτημα των ΗΠΑ, μετά το πέρας των συμβατικών επιχειρήσεων. Οι Σκοπιανές Ειδικές Δυνάμεις, κέρδισαν έπαινους για τις αποστολές που έφεραν εις πέρας όπως συλλήψεις ηγετικών στελεχών του Σαντάμ και κατάσχεση ικανού αριθμού οπλισμού στα Βόρεια της Βαγδάτης.
Ο κύριος οπλισμός τους αποτελείται από τα αυτόματα τυφέκια Ζάσταβα Μ70, υποπολυβόλα ΗΚ MP5, τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού Dragunov, M 82A1 Barret, και πολυβόλα MG 3.Οι αποστολές που αναλαμβάνουν, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ. Επιδιώκουν την συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις στα θέατρα επιχειρήσεων, ευελπιστώντας στην σύντομη ένταξή τους στη συμμαχία. Η εκπαίδευσή τους είναι ανάλογη και δέχονται ευχαρίστως υποστήριξη σ’ αυτό από όλους, όπως φαίνεται.
H συνέχεια εδώ.

strategyreport