Του Βασιλη Zηρα
Μόνιμους αντιπροσώπους εγκαθιστά οσονούπω στην Ελλάδα το ΔΝΤ και πιθανόν να ακολουθήσει σύντομα και η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει κάνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταξύ των στελεχών του στην Ουάσιγκτον για να βρει τους δύο εθελοντές που θα τεθούν επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του στην Αθήνα.
Δεδομένης της σημασίας του προγράμματος, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η επάνδρωση του γραφείου του ΔΝΤ θα γίνει με υψηλόβαθμα στελέχη του και αναμένει ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα της έχουν κοινοποιηθεί και τα ονόματά τους. Είναι πολύ πιθανό τα δύο στελέχη να αποτελούν μόνο τον προπομπό πολυάριθμης αποστολής, η σύνθεση της οποίας θα ολοκληρωθεί σε επόμενη φάση και με βάση την πρόοδο του προγράμματος. Εάν στην πορεία φανεί ότι η ελληνική πλευρά χρειάζεται μεγαλύτερη και διαρκή πίεση, τότε το ΔΝΤ θα ενισχύσει την παρουσία του. Τα στελέχη του ΔΝΤ, όπως συνηθίζει ο οργανισμός, θα παραμείνουν εδώ όλη την τριετία υλοποίησης της συμφωνίας διάσωσης.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη μορφή που θα έχει η παρουσία του ΔΝΤ στην Αθήνα. Εάν η αποστολή του ΔΝΤ περιορισθεί στα δύο άτομα, απλούς παρατηρητές -πράγμα μάλλον απίθανο- τότε η Κομισιόν θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα μόνιμη αντιπροσωπεία της με έναν αναλυτή που θα συλλέγει στοιχεία και θα τα στέλνει προς αξιολόγηση στις Βρυξέλλες. Εάν, όμως, η αποστολή του ΔΝΤ ενισχυθεί με στελέχη εξουσιοδοτημένα να έχουν επαφές με την ελληνική πλευρά όχι μόνο σε υπηρεσιακό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο και να παρεμβαίνουν στην κοινή γνώμη με συνεντεύξεις Τύπου, συμμετοχές σε συνέδρια κ.λπ. (κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για τον διεθνή οργανισμό), τότε είναι βέβαιο ότι και η Κομισιόν θα εγκαταστήσει μια αντίστοιχη ομάδα. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος, θα αξιολογούν τα στοιχεία, θα προετοιμάζουν τις εκθέσεις προόδου και θα εισηγούνται τυχόν αλλαγές, πρόσθετα μέτρα και άλλες παρεμβάσεις που απαιτούνται. Αν για την Κομισιόν αυτό θα μπορούσε να γίνει και χωρίς μόνιμη αποστολή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το ΔΝΤ.
Αλλά και η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για τους περιοδικούς ελέγχους. Τα στοιχεία που ζητούν ΔΝΤ και Κομισιόν είναι πολλά και αναλυτικά, πολλά δε εξ αυτών δεν υπάρχουν, όπως η καταγραφή σε μηνιαία βάση των ελλειμμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ. Προτίθενται λοιπόν να προσλάβουν εμπειρογνώμονες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παροχή των στοιχείων που θα ζητούν οι μόνιμα εγκατεστημένοι στην Αθήνα ελεγκτές.
http://news.kathimerini.gr