Σύμφωνα με την El Pais έθεσε θέμα εξόδου απ’ την Ευρωζώνη για να πείσει το Βερολίνο
O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απείλησε με αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα η Γερμανία, δεν συμφωνούσαν στο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και δημοσιεύτηκαν χθες στην ισπανική εφημερίδα El Pais. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις στο πλαίσιο κλειστής συνεδρίασης που είχε την Τετάρτη με στελέχη του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο Γάλλος πρόεδρος απαίτησε στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο, που συνήλθε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 7 Μαΐου, «έναν συμβιβασμό από όλες τις πλευρές για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, διαφορετικά η Γαλλία θα επανεξέταζε τη συμμέτοχη της στο ευρώ», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται η El Pais.
«Ο Σαρκοζί έφτασε έως το σημείο να χτυπήσει τη γροθιά του στο τραπέζι απειλώντας με έξοδο από την Ευρωζώνη», ανέφερε το μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος που παρευρέθη στην κομματική συνάντηση της Τετάρτης. «Αυτό υποχρέωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να υποχωρήσει και να αποδεχτεί τη συμφωνία», συμπλήρωσε.
Αλλο στέλεχος του ισπανικού κόμματος δήλωσε στην El Pais ότι «η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συγκρότησαν κοινό μέτωπο ενάντια στη Γερμανία και ο Σαρκοζί απείλησε την Αγκελα Μέρκελ με διάσπαση του παραδοσιακού γαλλογερμανικού άξονα». Το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται να δήλωσε ότι «εάν σε μια τέτοια στιγμή με όλα αυτά που συμβαίνουν η Ευρώπη δεν είναι ικανή για μια ενιαία απάντηση, τότε το ευρώ δεν έχει κανένα νόημα». Πάντως το Βερολίνο προχώρησε διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Σαβίν Χέιμπαχ σε διάψευση του δημοσιεύματος. «Δεν έχει καμία απολύτως βάση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Χέιμπαχ.
ΡεπουμπλικανοίΕν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον εμπόδια στη διαδικασία παροχής δανείου από το ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας επιχειρεί να θέσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του στο Κογκρέσο. Η τροπολογία προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να καλείται ο Αμερικανός φορολογούμενος να συμβάλει στην αντιμετώπιση οικονομικών δυσχερειών ευρωπαϊκών χωρών, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά δικά τους προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουν.
Καθώς οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΔΝΤ (17%), στο πλαίσιο του συνολικού δανείου των 40 δισ. δολαρίων που θα δοθεί από το Ταμείο προς την Ελλάδα η αμερικανική συνεισφορά θα ανέλθει σε περίπου 7 δισ. δολάρια. Σε αυτή την προοπτική αντιτίθεται η συντηρητική πτέρυγα του αμερικανικού πολιτικού φάσματος. «Ο αμερικανικός λαός έχει απαυδήσει πλέον με διασώσεις που γίνονται με χρήματα φορολογουμένων και δικαιούται να ενημερωθεί ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν στη διάσωση της Ελλάδας και πιθανώς άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εάν η κυβέρνηση Ομπάμα εφαρμόσει αυτό που θέλει, οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στον μηχανισμό διάσωσης ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις και είναι αποτέλεσμα υπερβολικής κρατικής σπατάλης», τόνισε ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή, Μάικ Πενς, ο οποίος κατέθεσε σχέδιο νόμου (European Bailout Protection Act) για να σταματήσει τη διοχέτευση αμερικανικών κονδυλίων μέσω του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
http://news.kathimerini.gr