Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ευρω-ομόλογο: η “γραμμή Μαζινό” της Ευρώπης


Το πρώτο βήμα για να αποφασίσει η Ευρώπη να τυπώσει χρήμα αποτελεί η απόφαση για την έκδοση ευρω-ομολόγου με στόχο τη διάσωση των άλλων χωρών που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, δηλαδή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και εν συνεχεία της Ιταλίας. Ουσιαστικά η ΕΕ αποφάσισε να παρέμβει πιο δυναμικά και πιο… ευρωπαϊκά βλέποντας ότι το οικοδόμημα καταρρέει. Στην ουσία του ευρω-ομολόγου, θα πρόκειται για ένα κοινό ομόλογο που θα υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, όπως το κοινό νόμισμα, και θα κυκλοφορήσει από τον Ιανουάριο. Το πρώτο θα τυπωθεί για της διάσωση της Ιρλανδίας και θα είναι της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ, όμως θα ανοίγει το δρόμο και για άλλες εκδόσεις.
Μέσω του ευρω-ομολόγου θα προσπαθήσουν οι Βρυξέλλες να αποκομίσουν χρήματα από ταμεία της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και αλλού, που επενδύουν ήδη σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, αλλά που με το ευρω-ομόλογο θα έχουν σημαντικότερα πλεονεκτήματα. Η απόφαση αυτή ήταν η βασική αιτία για να απογειωθούν τα χρηματιστήρια και να ανέβει και πάλι το ευρώ.
Ομως, πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται το τελικό σχέδιο της Ευρώπης, η “γραμμή Μαζινό” για το μέλλον της ΕΕ. Πρόκειται για την απόφαση να τυπωθεί χρήμα, κάτι που κάνουν ήδη οι ΗΠΑ, με στόχο να καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματα μιας σειρά από χώρες.
Η κίνηση αυτή, ωστόσο, θα δημιουργήσει πληθωριστικές τάσεις όχι μόνο στην καθημερινότητά μας αλλά και στις αγορές. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα “κούρεμα” των χρεών, δηλαδή οι δανειστές χωρών όπως η Ελλάδα θα πάρουν στην ουσία λιγότερα χρήματα απ’ ότι δάνεισαν ακριβώς γιατί το χρήμα είναι πληθωριστικό.
Επί της ουσίας θα πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ένα ευχάριστο μήνυμα είναι η πρόθεση της ΕΚΤ να ενισχύσει περαιτέρω την αγορά κρατικών ομολόγων με την κάλυψη ακόμη περισσότερων τίτλων. Ενδέχεται δε να ανακοινώσει ο Ζ. Κ. Τρισέ ακόμη και την Πέμπτη, πρόγραμμα – μαμούθ ίσως και 2 τρισ. ευρώ.
Ομως, για την Ελλάδα που βρίσκεται στον μηχανισμό στήριξης κι έχει τα μεγαλύτερα χρέη, η παραπάνω πολιτική ουσιαστικά θα τη σώσει από την ολοκληρωτική χρεοκοπία, δηλαδή τη στάση πληρωμών. Απλά θα εξασφαλιστούν οι δανειστές μας, η χώρα δε θα πάει σε πτώχευση και όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι. Δε σημαίνει ωστόσο ότι δε θα τηρηθεί το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, ότι δε θα υπογραφεί νέο Μνημόνιο μαζί με την επιμήκυνση. Η χώρα και οι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα τεράστια χρέη και τα δάνεια που θα πάρουμε στο μέλλον.
Ούτε βέβαια σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει η Γερμανία να δημιουργήσει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.

antinews.gr