Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Επιμένει ο Πρωθυπουργός: "Σώζουμε και ξαναχτίζουμε την Ελλάδα"


   Η πρώτη περίοδος της διακυβέρνησής μας που ουσιαστικά θα κλείσει στο τέλος του έτους, δεν έχει καμία ομοιότητα με άλλες πολιτικές περιόδους, καθώς η «δική μας κυβέρνηση ήλθε στην εξουσία με ένα ρητό πρόταγμα ρήξης και καθολικής αλλαγής (και ταυτόχρονα) βρεθήκαμε στην θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ελληνικής ιστορίας, μια κρίση οικονομική, ηθική και θεσμών, το μέγεθος της οποίας απλώς επιβεβαίωσε και έκανε ακόμα πιο επιτακτική την αναγκαιότητα της ρήξης με το παρελθόν, που ήταν και το βασικό περιεχόμενο του προεκλογικού μας λόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου στο Μέγαρο Μαξίμου.


    Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για να κάνει πράξη την ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, με την προώθηση βαθιών αλλαγών στην οικονομική διαχείριση και στο φορολογικό σύστημα, με την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και ευνομίας στο κράτος, με το σπάσιμο της αδιαφάνειας και της γραφειοκρατίας και με την ριζική αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στην κατεύθυνση της βιώσιμης και «πράσινης» ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά πως έχει την τόλμη και την βούληση να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα και να εμπεδώσει κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, «έτσι ώστε να κλείσουμε το χάσμα δυσπιστίας μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της Πολιτείας μας».

    «Έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε το αίσθημα Δικαίου, που είναι από τα δύσκολα θέματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα και συνδέεται και με τις Εξεταστικές Επιτροπές και λέω δύσκολο (και) γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιχείρησης ανθρωποφαγίας, και εύκολου κουτσομπολιού. Απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που ταλάνισαν τον Ελληνικό λαό, την Ελληνική κοινωνία και τη δημόσια ζωή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    «Η περίοδος αυτή συμπίπτει και με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε. Είναι σαφές πως οι αλλαγές που προωθούμε στην οικονομία και στο κράτος έχουν καθοριστική σημασία στην πορεία μας προς τις εκλογές του Νοεμβρίου», τόνισε σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα υπήρξε «η θρυαλλίδα για την αναζωπύρωση της διεθνούς κρίσης. Βρεθήκαμε σε αυτή τη δυσμενή θέση και με ευθύνη της χώρας μας, για την ακρίβεια με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης». «Καταστήσαμε μόνοι μας τον εαυτό μας ασθενή κρίκο», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «εξαρχής είχαμε διατυπώσει τη θέση ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό. Αφορά ευρύτερα την Ευρώπη, το ευρώ, την κερδοσκοπία αλλά και σε τελευταία ανάλυση τη σχέση της πολιτικής με τις αγορές. Στην αρχή πολλοί νόμιζαν ότι υπεκφεύγουμε. Σήμερα η θέση μας έχει δικαιωθεί, έστω καθυστερημένα».

    «Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό για τον οποίο παλέψαμε, έχουμε το χρόνο και την ασφάλεια να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική και πιο δίκαιη. Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας οτι «μέσα σε ελάχιστους μήνες ή και 1 έως 2 χρόνια πρέπει να ολοκληρώσουμε ότι δεν έγινε επί δεκαετίες».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν προφανώς απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας, σημείωσε οτι στις δεσμεύσεις αυτές υπάρχουν δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει λόγω της έκτακτης κατάστασης και πρόσθεσε οτι «στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται - και με δική μας πρωτοβουλία- πολλά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, που ναι μεν είναι κι αυτά δύσκολα είτε γιατί απαιτούν ρήξεις και ξεβόλεμα κάποιων, είτε γιατί είναι σύνθετες αλλαγές που το ελληνικό κράτος δεν έχει συνηθίσει να κάνει, αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως ευεργετικά μέτρα για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία και να την κάνουμε βιώσιμη και ανταγωνιστική».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, βρίσκεται υπό το κράτος ενός καθεστώτος φόβου, ανασφάλειας, ακόμη και υστερίας». «Το βλέπουμε και αυτές τις μέρες με αφορμή την περίπτωση της Ουγγαρίας, που είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθει η συζήτηση στην Ελλάδα και να υπάρχει αυτή η αίσθηση πανικού στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αν δεν είχαμε τώρα τον μηχανισμό στήριξης, θα προσπαθούσαμε να αναζητήσουμε κάποιο δανεισμό και θα ήμασταν σε ένα κλίμα πανικού που θα είχε πραγματική βάση».

    «Όμως η αλήθεια είναι, και αυτό είναι το σημαντικό, ότι έχουμε αυτόν τον μηχανισμό στήριξης, που δεν αφορά μόνο τις δανειακές μας ανάγκες αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Είναι μια ομπρέλα, ένα δίχτυ ασφαλείας. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποια μεγάλη κρίση. Δεν μιλάμε για παγκόσμια κρίση» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «μιλάμε συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει φόβος πια, γιατί η ΕΕ. και άλλες οικονομίες έχουν συνδέσει, αν θέλετε, ακόμη και τις τύχες τους με την Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα και που τις πετύχαμε μετά από πολύ δύσκολο αγώνα».

    «Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς τον μηχανισμό, θα ήμασταν σήμερα ακόμη έρμαιο φημών και δηλώσεων. Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα - και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα. Και επειδή είδα ότι η τρομολαγνεία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος. Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις - πάντα θα υπάρχουν - τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στην σημερινή συνεδρίαση του διαθεσμικού έλαβαν μέρος οι Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Π. Ευθυμίου, Θ. Τσούρας, Φ. Σαχινίδης, Ρ. Σπυρόπουλος, Δ. Στεφάνου, Σ. Ξυνίδης, Χρ. Παπουτσής, Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης, Θ. Πάγκαλος, Γ. Πετρουλάκης, Ρ. Βάρτζελη, Γ. Ελενόπουλος και Κ. Θέος.

ΑΠΕ