Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Δοκιμάζονται οι αντοχές του Γερμανικού Συνασπισμού

Οσο κι αν η Ανγκελα Μέρκελ πασχίζει να πείσει ότι διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης, τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται κλονίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού και «τρέφουν» τη διάχυτη αίσθηση της κρίσης.

 
Η κατάρτιση του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας έχει φέρει 
στο «κόκκινο» τις σχέσεις της Ανγκελα Μέρκελ με τον σύμμαχό της Γκίντο 
Βεστερβέλε.Η κατάρτιση του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας έχει φέρει στο «κόκκινο» τις σχέσεις της Ανγκελα Μέρκελ με τον σύμμαχό της Γκίντο Βεστερβέλε.

Η παραίτηση του Γερμανού προέδρου, Χορστ Κέλερ, ήταν η τελευταία... κλωτσιά στο ήδη κλυδωνιζόμενο κυβερνητικό οικοδόμημα, που έρχεται να προστεθεί στη διόλου ευκαταφρόνητη λίστα προβλημάτων της καγκελαρίου: τα «πήλινα πόδια» του ευρώ, τη μοναξιά του Βερολίνου στην Ευρώπη, την ήττα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τις έριδες με τους κυβερνητικούς εταίρους και τη δεινή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας.

Υστερα από λίγους μόλις μήνες στην εξουσία, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν φαίνεται ότι θα μακροημερεύσει, ενώ στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών ομολογούν -ανώνυμα- ότι τους έχει κυριεύσει ο φόβος της κατάρρευσης και ότι βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σαν... όρνεα, έτοιμα να κατασπαράξουν την ημιθανή κυβέρνηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μέρκελ είναι η αδυναμία της να ελέγξει τις κόντρες των εταίρων, που επιδεινώνονται λόγω της μεγάλης πτώσης της δημοφιλίας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Προσπαθώντας να τηρήσουν τα προσχήματα, οι Φιλελεύθεροι διατυμπανίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να υποστεί νέα πλήγματα η μεσαία τάξη.

Ο Χριστιανοδημοκράτης υπ. Οικονομικών, Σόιμπλε, από την άλλη, ανακρούοντας πρύμναν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών εταίρων για φοροελαφρύνσεις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας.

Κόντρες
Η απάντηση του αρχηγού των Ελεύθερων Δημοκρατών, Βεστερβέλε, στη φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ ήταν άμεση: «Τέτοιου είδους πολιτικές με τη μόνιμη επιβάρυνση των πολιτών δεν γίνονται με την ανοχή του FDP». Οπότε, η σημερινή συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, που θα συνεχιστεί και αύριο, με στόχο την κατάρτιση προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας, μάλλον θα εξελιχθεί σε πεδίο μάχης.

Ακόμη και οι υπουργοί μεταξύ τους κάνουν αγώνα για να αποδείξουν ποιος είναι ο ποιο οικονόμος, με αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή τον υπ. Αμυνας, Καρλ Τέοντορ Γκούτενμπεργκ, ο οποίος φέρεται έτοιμος να περικόψει 100.000 θέσεις εργασίας στον τομέα ευθύνης του.

Στα «μαχαίρια» βρίσκονται επίσης μεταξύ τους οι «μικροί» εταίροι του συνασπισμού, το FDP με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), που δράττονται κάθε αφορμής για να υποβαθμίσουν ο ένας τον ρόλο του άλλου. Τελευταίο επεισόδιο ήταν η απόρριψη από τον Χριστιανοκοινωνιστή υπ. Υγείας της Βαυαρίας των προτάσεων για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία που υπέβαλε ο ομοσπονδιακός υπουργός, στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Βαυαρός υπ. Υγείας ήταν σκληρή και θύμιζε περισσότερο αντιπολιτευόμενη παράταξη, όταν χαρακτήριζε «ανεφάρμοστες» τις προτάσεις του υπουργού, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση όχι μόνο να τις εφαρμόσει, αλλά καν να τις δοκιμάσει.

Εν μέσω, λοιπόν, αυτής της κυβερνητικής περιδίνησης, παραιτήθηκε και ο πρόεδρος, προκαλώντας άλλον έναν πονοκέφαλο στη Μέρκελ, η οποία, κατόπιν αρκετής σκέψης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα τού μέχρι τώρα πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας, Κριστιάν Γουλφ. Η εκλογή νέου προέδρου ήταν για πολλούς μια ευκαιρία για την Καγκελάριο να βελτιώσει τη θέση της και κυρίως να απαντήσει στον έμμεσο εκβιασμό του Βεστερβέλε.

Ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών έδωσε το πράσινο φως στους τοπικούς εκπροσώπους στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους για τη δημιουργία τοπικής κυβέρνησης, γεγονός που είναι προφανώς ένας ακόμη μοχλός πίεσης στα χέρια του σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Μέρκελ
 
Δεν έριξε το γάντι στον Βεστερβέλε
Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε συζητήσεις και με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης, ωστόσο δεν θέλουν να τεθούν υπό τον νυν πρωθυπουργό του κρατιδίου, Ρίτγκερς. 

Εάν η Μέρκελ πρότεινε για το αξίωμα του προέδρου κάποιον από το υπ. συμβούλιο, θα άδειαζε μια θέση για να γίνει η «μεταγραφή» του Ρίτγκερς σε ομοσπονδιακό επίπεδο και να ανοίξει ο δρόμος για μεγάλο συνασπισμό στη Βεστφαλία. Ωστόσο, προτίμησε να μη ρίξει το γάντι στον Βεστερβέλε, επιλέγοντας τον Γουλφ, o oποίος ηγείται ενός συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών, ενώ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» στο κυβερνών κόμμα, που φημολογείται ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Καγκελάριος.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

ΕΘΝΟΣ