Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

«Πράσινες» φουρτούνες ...και στην Αθήνα




Μια... υποδόρια μάχη μεταξύ «πρασίνων» έχει ξεκινήσει εν Αθήναις και λέγεται ότι αυτήν τη φορά μπορεί να προκαλέσει και... ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Γιατί μπορεί στελέχη, βουλευτές, υπουργοί να δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τον θώκο του δημάρχου, αλλά κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες τους ανησυχούν...

 Η πράσινη οργάνωση. Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ έχει από νωρίς αντιληφθεί ότι έπειτα από χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε ντέρμπι την αναμέτρηση με τους «γαλάζιους», αφού η φθορά του Νικήτα Κακλαμάνη θεωρείται δεδομένη.

Αν δεν ισχύσει το 50%+1, αλλά το 42% για την εκλογή και έχουν υποψήφιο που «γράφει», τότε το παλεύουν. Οι κομματικοί λοιπόν -διάβασαν και κάποια γκάλοπ- το πήραν ζεστά και κάλεσαν την Τετάρτη τα στελέχη τους σε εκδήλωση στο «Ακροπόλ», με θέμα «Καλλικράτης - Δήμος Αθήνας». Ελα, όμως, που ένας από τους βασικούς ομιλητές, ο γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης, δεν παρουσιάστηκε ποτέ, διαμηνύοντας την ύστατη ώρα ότι τον κάλεσε ο πρόεδρος... Τούρμπο τα τοπικά στελέχη, που εν τω μεταξύ είχαν γεμίσει την αίθουσα.

Τζάμπα τρέχουμε; Και άλλα... γαλλικά ακούστηκαν στη συνέχεια, αφού διά της απουσίας τους έλαμψαν και οι προσκεκλημένοι βουλευτές της Α’ Αθήνας - αν και είχαν στείλει τους «ανθρώπους» τους στην πράσινη μάζωξη. Ούτε... ένας αυτοπροσώπως. Μόνο ο Κώστας Σκανδαλίδης, που βέβαια ήταν ο έτερος ομιλητής, ως επικεφαλής (απερχόμενος) της δημοτικής παράταξης. Υποστήριξε ότι όταν διεκδικούσε τον δήμο οι αντικειμενικές συνθήκες δεν... επέτρεπαν την εκλογή του και το γύρισε ταχύτατα στον... Καλλικράτη. 

Το «κοινό» άρχισε τα στοιχήματα: λες να είναι η Φώφη (Γεννηματά) υποψήφια ή πάλι κάποιος βουλευτής της Α’ Αθήνας; «Δεν θέλουμε γκλαμουράτους που επιστρέφουν στη Βουλή», πετάχτηκε κάποιος, για να του απαντήσει ο Σκανδαλίδης: «Δεν είμαστε γκλάμουρ, μάχες δίνουμε»...

Δήμαρχος στον δήμο! Το κοινό «άναψε» περαιτέρω όταν η επίσης ομιλήτρια, υπερνομάρχης Ντίνα Μπέη (σύζυγος του πετυχημένου δημάρχου Δημήτρη Μπέη), έριξε το... σύνθημα: Μήπως αυτήν τη φορά ο Αθηναίος θέλει δήμαρχο; «Δήμαρχο, δήμαρχο» φώναζαν οι περισσότεροι, χωρίς ωστόσο έτοιμη την πρόταση. 

Πιο... οργανωμένοι αποδείχθηκαν κάποιοι φίλοι του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, που άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «Μαρκάτος, Μαρκάτος»... Μ’ αυτά και άλλα γραφικά, οι «πράσινοι» πήραν την απόφαση να ζητήσουν από την Ιπποκράτους «ακρόαση», πριν χάσουν κι αυτήν τη φορά πανηγυρικά...

Ο... Ζορό σε νέες  περιπέτειεςΤο «Εθνος της Κυριακής» τον Φεβρουάριο του 2009 είχε αποκαλύψει με ένα ολοσέλιδο δημοσίευμα ότι ο Π. Ψωμιάδης, αν και είχαν περάσει 15 μήνες μέχρι τότε, αρνούνταν να προχωρήσει στον καταλογισμό και στην είσπραξη των προστίμων σε 16 περιπτώσεις όπου βρέθηκε να ρυπαίνουν την Κορώνεια, μετά την επιβολή μάλιστα που είχε κάνει ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, αφού είχε προηγηθεί εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. 

Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει την επέμβαση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που μετά 14 μήνες έστειλαν ένα πόρισμα-κόλαφο κατά του νομάρχη στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τα δέοντα. Ποια είναι η απάντηση Ψωμιάδη; Oτι τον κυνηγούν για... πολιτικούς λόγους. Κι όταν δεν τον... κυνηγούν, δείχνει ότι ξέρει πολύ καλά να στήνει «σκηνικά». 

Οι πάνω από 500 απευθείας αναθέσεις έργων μέχρι 45.000 ευρώ -υποτυπωδώς παίρνονταν 2-3 προσφορές- προκάλεσαν την επέμβαση της εισαγγελίας. Ετσι οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου «πανηγύρι», καλώντας 28 δημάρχους και άλλους 15 εκπρόσωπους δημάρχων οι οποίοι τον... εξύμνησαν. Ο ίδιος τα απέδωσε όλα σε πόλεμο λάσπης, μιλώντας για 1.000 έργα που σε άλλη περίπτωση δεν θα γίνονταν... Αλήθεια, οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ τι ακριβώς ζητούσαν στη φιέστα Ψωμιάδη; Χ.Τ.
  • Ποια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, η οποία κάθε άλλο παρά αφορούσε τον νομό της, αλλά εκλογική περιφέρεια άλλης πράσινης βουλευτίνας, με την οποία μάλλον δεν έχει τις καλύτερες εσωκομματικές σχέσεις;

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Δύο χρόνια και... αν για το εφάπαξ
Χάος για το εφάπαξ. Στην ουρά περιμένουν έως και 22 μήνες για να εισπράξουν την αποζημίωση των κόπων μιας ζωής. Στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου κολυμπούν σε... βαθιά νερά, καθώς κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων που περιμένουν για το εφάπαξ, που προκύπτει από το κύμα φυγής χιλιάδων υπαλλήλων, οι οποίοι εσπευσμένα αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. 

Το πρόβλημα άρχισε πριν από περίπου δύο χρόνια και έκτοτε η ψαλίδα μεταξύ του αριθμού των αιτημάτων που υποβάλλονται και του αριθμού των δικαιούχων που εισπράττουν συνεχώς διευρύνεται. Ηδη έχει παγιωθεί το φαινόμενο κάθε μήνα να εμφανίζονται περί τις 1.000 νέες αιτήσεις, τη στιγμή που το Ταμείο ελλείψει χρημάτων μπορεί να εξυπηρετεί μόνο 500-600 μηνιαίως. Σταδιακά ο αριθμός των αιτήσεων που βρίσκονται εν αναμονή εκτινάχτηκε και σήμερα ξεπερνά τις 18.000... Η κατάσταση συνεχώς γίνεται και πιο δύσκολη, ενώ τους πρώτους μήνες του έτους σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων κατά 37% σε σχέση με πέρυσι.

Ο χρόνος αναμονής ανήλθε στους 18 μήνες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ φτάνει τους 22 μήνες από την ημέρα αποχώρησης από την υπηρεσία. Λύση, βεβαίως, δεν διαφαίνεται, καθώς στο Ταμείο δεν υπάρχουν πλέον αποθεματικά και η καταβολή βασίζεται μόνο στις τρέχουσες εισφορές... 

Οσο για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, τότε το διάστημα υπομονής ξεπερνά τα δύο χρόνια.  Παράλληλα, δεκάδες είναι οι δικαιούχοι που ζητούν προτεραιότητα, καθώς επικαλούνται σοβαρούς λόγους υγείας, ενώ εξαιτίας του μεγάλου διαστήματος αναμονής, δυστυχώς, ορισμένοι δεν «προλαβαίνουν» να εισπράξουν το εφάπαξ. 
Γ. Απ.

ΕΘΝΟΣ