Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Το χάος φεύγει ο διχασμός έρχεται στην Ταϊλάνδη

Το απόλυτο χάος που γνώρισε η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, τις τελευταίες ημέρες, ήταν «μεταξύ των πιο σκοτεινών της πρόσφατης ιστορίας της χώρας», σύμφωνα με την Bangkok Post. Τη θέση του πήρε, όμως, μια εύθραυστη ειρήνη. 


Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την New York Times, "θα ζούσε κανείς μια αυταπάτη εάν πίστευε ότι η αποτελεσματική και συνάμα δυναμική επιβολή του στρατού και η παράδοση των «κόκκινων πουκαμίσων», των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, έδωσαν λύση στο πρόβλημα. Ο διχασμός 'γιγαντώθηκε'. Τίποτα δεν άλλαξε. Η μάχη για την εξουσία ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και μεταξύ των πολιτικών που τους χειραγωγούν εξακολουθεί να δίνεται".
 

Στο πλαίσιο αυτό, "η χώρα έχει καμιά ελπίδα να δει την ειρήνη;", διερωτάται η αμερικανική εφημερίδα The Nation, απαντώντας καταφατικά, υπό την προϋπόθεση, όμως, να ληφθούν υπ' όψιν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την ακραία κατάσταση.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ωστόσο, "οι πιθανότητες τα 'κόκκινα πουκάμισα' να επιστρέψουν σπίτι τους ήρεμα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Δίχως τους ηγέτες τους, ύστερα από τις συλλήψεις που έγιναν, σίγουρα θα μπουν στον πειρασμό να δημιουργήσουν μια 'παράλληλη Ταϊλάνδη' στα βόρεια και στα βορειοανατολικά της χώρας". Η μόνη λύση είναι τα "κόκκινα πουκάμισα" να απελευθερωθούν από την κηδεμονία του Τακσίν Σιναουάτρα και οι "κίτρινοι" να αποδεχθούν να κάνουν τον απολογισμό τους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ