Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Κινεζικό ενδιαφέρον για Θριάσιο-Καστέλι-ΟΣΕ



cosco_mΤο ενδιαφέρον της Cosco να συμμετάσχει στον επικείμενο διαγωνισμό που αφορά την κατασκευή του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της, Γουέι Τζιαφού κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 
Η Κινεζική κρατική εταιρεία εξέφρασε και το ενδιαφέρον της για τα έργα κατασκευής αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης αλλά και τον ΟΣΕ. Τόσο ο Κινέζος αξιωματούχος όσο και ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισαν την συνάντηση εξαιρετικά επιτυχημένη κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι βάσεις για καλή συνεννόηση και περαιτέρω συνεργασία.

Ενδιαφέρον Cosco για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, εξεδήλωσε ο πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Cosco, Γουέι Τζιαφού, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ρέππα η κινεζική εταιρεία εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δημοπράτηση κατασκευής, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σχετική δημοπράτηση.

Η διαδικασία είναι ανοιχτή, διαγωνιστική και προβλέπει σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου για περίοδο 40 ετών στον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή του.

Παράλληλα  ο πρόεδρος της Cosco δεσμεύτηκε να μεταφέρει σε σχετικούς με το αντικείμενο οργανισμούς της χώρας του τα στοιχεία που του παρουσίασε ο Υπουργός υποδομών για τον ΟΣΕ, με στόχο την ενεργοποιησή στις ελληνικές μεταφορές.

"Ασφαλώς, στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, το οποίο προωθούμε, μεταξύ των άλλων, προβλέπουμε τη δυνατότητα σε ιδιώτη επενδυτή να συνεργαστεί με τον ΟΣΕ, να επενδύσει στον ΟΣΕ, ιδίως στην Τραινόσε, στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές", επεσήμανε ο Υπουργός και τόνισε ότι ένα τμήμα λειτουργίας του σιδηροδρόμου μπορεί να ενδιαφέρει και τη Cosco ή κάποια εταιρία, η οποία ασχολείται με το σιδηρόδρομο ή τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές και συνεργάζεται με τη Cosco.

Ο κ. Τζιαφού εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για την κατασκευή του νέου μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου της Κρήτης. Και αυτό το πρόγραμμα θα προχωρήσει πάλι, μέσω σύμβασης παραχώρησης, και θα κατασκευαστεί σε 5 χρόνια, από τη στιγμή που επιλεγεί ο ανάδοχος.

"Η συζήτηση που είχαμε με τους επικεφαλείς της Cosco ήταν ιδιαιτέρως επιτυχής. Είχαμε τη δυνατότητα να τους ενημερώσουμε για τα προγράμματα, που ξεκινήσαμε στο πλαίσιο αυτού του υπουργείου. Τονίσαμε, ιδιαιτέρως, τη ξεχωριστή σημασία που έχει η Ελλάδα, για ένα διπλό λόγο, όσον αφορά τις διεθνείς συνεργασίες. Η κινεζική αντιπροσωπεία εξεδήλωσε ενδιαφέρον για όλα αυτά τα θέματα. Την εφοδιάσαμε με τα απαραίτητα στοιχεία, με τεύχη στα οποία έχουμε περιλάβει οτιδήποτε αφορά τη λειτουργία του σιδηροδρόμου και τα εν εξελίξει προγράμματα στο Θριάσιο και στο Καστέλι της Κρήτης. Θα τα αξιολογήσουν, θα τα μελετήσουν, όπως μας είπαν, και σε κάθε περίπτωση δήλωσαν διαθέσιμοι, έτοιμοι να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την οποία θεωρούν πραγματικά ως μια χώρα επιλογής για κάποιον που θέλει να επενδύσει αυτή την περίοδο", τόνισε ο κ. Ρέππας μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών η συνάντηση θέτει τις βάσεις για μια καλή συνεννόηση και περαιτέρω συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ όσον αφορά το "αγκάθι" της φορολογίας ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι για τη διαδικασία για το Καστέλι ή για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, οι όροι είναι ίδιοι για κάθε ενδιαφερόμενο.

"Αν στη διαδικασία αυτή και συγκεκριμένα στα κριτήρια, συμπεριλάβουμε και φορολογικά κίνητρα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά από την αρχή, για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή. Εμείς σας έχουμε κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Δεν προβλέπεται στη δική μας πρόταση μια τέτοια πτυχή φορολογικών κινήτρων. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να το συζητήσει, όπως κάνουμε κι εμείς, με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ισχύει ότι ισχύει και για όλους τους επενδυτές", διευκρίνισε ο Υπουργός.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ