Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Nέες πίεσεις στο ευρώ


ee_flagsΣυνεχίζονται οι αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές και οι πιέσεις στο ευρώ  μετά την απόφαση της 'Αγκελα Μέρκελ να απαγορεύσει τις ακάλυπτες πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων και CDS από γερμανικά ιδρύματα. 
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και το ελληνικό σημείωσαν σημαντικές απώλειες, ενώ πτωτικά κινήθηκε εκ νέου και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου.  Ο πρωθυπουργός σχολίασε θετικά την απαγόρευση που επέβαλε το Βερολίνο τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους κερδοσκόπους να υπονομεύσουν τις αποταμιεύσεις των χωρών. 
Η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη και ο έλεγχος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θα συζητηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στα άτυπα Συμβούλια Ecofin και Eurogroup που θα εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας.
 

Πτώση για ευρώ και χρηματιστήρια

 Νέες απώλειες κατέγραψαν την Πέμπτη οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά το ευρώ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των συζητήσεων για αναθεώρηση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ευρωζώνη.


Το ευρώ σημείωσε νέα πτώση έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,84 % και διαμορφώνεται στα 1,2319 δολάρια.
Σαφή υποχώρηση τιμών εμφάνισαν και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ενώ σην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε με σημαντικές απώλειες -3,32%.

Δηλώσεις Γιούνκερ-Λαγκάρντ

Η αναστάτωση που προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων, (naked short selling) για να συγκρατήσει την πτώση των χρηματιστηρίων συνεχίζεται, την ώρα που οι Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή αποφασίζουν για τον τρόπο αντιμετώπισης των κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος του ευρώ σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin.
Την ανησυχία του για τη γρήγορη αποδυνάμωση του ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν μια παρέμβαση στις αγορές.

Την βεβαιότητα ότι το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

"Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα σταθερό, αξιόπιστο, που διασφάλισε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ επί δέκα χρόνια", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ταυτόχρονα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει δημιουργηθεί "απόσταση" ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων, τονίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή είναι συζητήσιμη ως προς τη διαδικασία, διότι δεν υπήρξαν προηγούμενες συνομιλίες" με τους ευρωπαίους εταίρους.

Παπανδρέου: "Αποφασισμένη η ΕΕ να αμυνθεί"

Ο Πρωθυπουργός από το Λίβανο ερωτώμενος για την απόφαση της Γερμανίας, τόνισε ότι  δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμυνθεί και υπογράμμισε την ανάγκη οι αγορές να γίνουν χρήσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και να λειτουργούν με κανόνες.

Στάθηκε επίσης και στη δράση των κερδοσκόπων τονίζοντας ότι η απόφαση της Γερμανίας είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα το παράδειγμα του Βερολίνου να ακολουθήσει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι G - 20.

Κάλεσμα Μέρκελ για συντονισμένη δράση

Κάλεσμα στις χώρες της Ομάδας των 20 για  μια από κοινού συντονισμένη δράση για να προωθηθεί η χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος.
"Η έκκλησή μου προς την G20, ακόμη κι αν οι χώρες σας δεν έχουν επηρεαστεί από συγκεκριμένες τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία ως ένα σύνολο", δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας κατά την έναρξη διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Με τα σχόλιά της αναφερόταν τόσο στον Καναδά όσο και σε μερικές αναδυόμενες οικονομίες εντός της G20, οι οποίες δεν θέλουν να εισαγάγουν τόσο αυστηρές χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις όσο αυτές που υποστηρίζει το Βερολίνο.

Ο Καναδάς έχει προς το παρόν απορρίψει εκκλήσεις για την υιοθέτηση του αποκαλούμενου Φόρου στις Χρηματοπιστωτικές Συναλλαγές, τον οποίο υποστηρίζουν η Γερμανία και η Γαλλία.

"Αυτό ήταν μάλλον απογοητευτικό. Πρέπει να στέλνουμε κοινά σήματα σε στιγμές κρίσης", δήλωσε η Μέρκελ.
Στην εκτίμηση ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών προέβη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα και όλοι να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν είναι λανθασμένη", τόνισε ο Στρος-Καν, σημειώνοντας πως χρειάζεται ένα εργαλείο που θα ευθυγραμμίζει τις πολιτικές.

Εurogroup Ecofin την Παρασκευή

Η Γερμανία την Παρασκευή, στα άτυπα συμβούλια των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνηξς και των 27, θα επιμείνει στη θέσης για αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία των χωρών της ευρωζώνης προτείνοντας μεταξύ άλλων, τη δέσμευση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς τις χώρες με υπερβάλλοντα ελλείμματα, αλλά και τη στέρηση επί τουλάχιστον ένα έτος του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θα έθετε τους "τιμωρημένους" στο περιθώριο της Ενωσης.

Το Βερολίνο προτείνει επίσης στους ευρωπαίους εταίρους να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα ορίζοντας πλαφόν για τα ελλείμματα στους εθνικούς τους θεσμούς και δημιουργώντας μία διαδικασία πτώχευσης των υπερχρεωμένων χωρών, τα οποία στη συνέχεια δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την έξοδο από την ευρωζώνη.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές χώρες καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι σε αυτές τις λύσεις, καθώς θα απαιτούσε αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε πάντως σήμερα την πρόθεσή του για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να υποχρεώνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ορίζουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη "ισορροπίας της δημοσιονομικής κατάστασης".

"Η ανάταξη των δημοσίων οικονομικών δεν πρέπει να αποτελεί δέσμευση μιας κυβέρνησης, αλλά του Έθνους. Πρέπει να εγγράφεται σε διάρκεια και για τον λόγο αυτόν η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών πρέπει να τροποποιηθεί. Για τον λόγο αυτόν επιθυμώ την πραγματοποίηση συνταγματικής μεταρρύθμισης", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο με θέμα τα ελλείμματα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8