Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κερδοσκόποι και δημοσιονομική εποπτεία



papakonstantinou_trise_m
 
Ιδιαίτερα κρίσιμη για την αντοχή του ευρώ απέναντι στις ισχυρές πιέσεις των αγορών θεωρείται η εβδομάδα που άρχισε γι' αυτό σπεύδουν οι 27 να δημιουργήσουν αναχώματα προκειμένου να αποτρέψουν την γενίκευση της οικονομικής κρίσης. 


Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ισπανία και η Πορτογαλία κλήθηκαν να πάρουν πρόσθετα σκληρά μέτρα κατά το πρότυπο της Ελλάδας για να μειώσουν ελλείμματα και χρέη. 
Στη συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ στις Βρυξέλλες που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ισπανία και η Πορτογαλία κλήθηκαν να πάρουν πρόσθετα σκληρά μέτρα κατά το πρότυπο της Ελλάδας για να μειώσουν ελλείμματα και χρέη. Ανάλογα προγράμματα λιτότητας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν και άλλα κράτη-μέλη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να παρουσιάσει τη θέση της κυβέρνησής του, να υπάρξει συνολική δέσμευση και λήψη μέτρων από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για δημοσιονομική εξυγίανση. Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου.

Μήνυμα ενότητας αλλά και δημοσιονομική εποπτεία

Μήνυμα προς τις αγορές ότι είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν την οικονομική διακυβέρνηση, αλλά και να αναγάγουν σε πρώτη προτεραιότητα τη δημοσιονομική εξυγίανση, επιχειρούν να στείλουν απόψε από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Την περασμένη βδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για την προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης με σημαντικότερο όλων την υποβολή των σχεδίων προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι είναι σύμφωνα με τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές πριν κατατεθούν για έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που θα συζητηθεί απόψε στη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης και θα υιοθετηθεί αύριο στο Συμβούλιο Ecofin, θα εκφράζεται μια υποστήριξη στη πρόταση της Κομισιόν. Και θα επισημαίνεται ότι "για την αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για τακτική αξιολόγηση και επισκόπηση των δημοσιονομικών πλαισίων των κρατών-μελών".
Στο τραπέζι θα βρεθεί και η εισήγηση της Επιτροπής να ενισχυθεί η δημοσιονομική εποπτεία, μέσω της ταχύτερης επιβολής κυρώσεων (αναστολή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων) σε χώρες που συστηματικά παρουσιάζουν υπερβολικό έλλειμμα, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο δημόσιο χρέος. Μάλιστα, η Κομισιόν εισηγείται να ενεργοποιείται το Σύμφωνο Σταθερότητας και για το χρέος, όταν αυτό κινείται σε ψηλά επίπεδα και δεν έχει σαφή τάση αποκλιμάκωσης.

Μέτρα για την αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων στην Ευρωζώνη θα προτείνει η Γερμανία

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η γερμανική κυβέρνηση θα προτείνει μέτρα για την καλύτερη πρόληψη και αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων στην Ευρωζώνη.

"Εκτιμούμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αρκεί για την αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τρείς άξονες είναι απαραίτητοι: "η καλύτερη πρόληψη των δημοσιονομικών κρίσεων", "καλύτερη εποπτεία και συντονισμός" και "η δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου για την υπέρβαση των κρίσεων στην Ευρωζώνη", δίχως όμως να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν η Γερμανία θα ζητήσει να αποτελέσει συνταγματική πρόβλεψη στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η ύπαρξη ανωτάτου ορίου για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, όπως αποφάσισε να πράξει προ έτους το Βερολίνο.

Σε ήπια ανάκαμψη τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Ήπια ανάκαμψη εμφάνιζαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές περί το μέσον των συναλλαγών, παρά τη σαφή κάμψη που είχαν σημειώσει νωρίτερα οι ασιατικές.

Ισχυρές απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:45, σημείωνε πτώση σε ποσοστό 2,62% για να καταλήξει στο κλείσιμο στο -1,43% στις 1643,60 μονάδες.

Νωρίτερα, τα ασιατικά Χρηματιστήρια υποχώρησαν υπο το βάρος των ανησυχιών για την πορεία της Ευρωζώνης, με την αγορά του Τόκιο να πέφτει κατά 2,17%, τη Σαγκάη περισσότερο από 5%, και το Χονκ Κόνγκ 2,14%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τις παρενέργειες που θα έχει στο μέτωπο της ανάπτυξης τα μέτρα περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2376 δολάριο από το επίπεδο των 1,2378 δολαρίων που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ είχε υποχωρήσει έως το επίπεδο των 1,2279 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2349 δολάρια.

Το κάλεσμα που απηύθυνε την Κυριακή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ για την ανάγκη η Ε. Ε να πραγματοποιήσει ένα "κβαντικό άλμα" στον τομέα τις διακυβέρνησης συνέτεινε στην αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το αρνητικό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν εκ νέου τα (CDS) ασφάλιστρα κινδύνου των υπερχρεωμένων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ( Ελλάδα,. Πορτογαλία και Ισπανία) και να υποχωρήσουν οι αγορές ομολόγων.

Ωστόσο νωρίς το απόγευμα η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι προτίθεται να απορροφήσει σε μορφή εβδομαδιαίας κατάθεσης το ποσό των 16 δισ. ευρώ που διέθεσε στην αγορά για την αγορά κρατικών ομολόγων από τις 14 Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του ευρώ.

Την ανησυχία του για τη συνεχόμενη πτώση του ευρώ,   εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
"Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε κατά τη συνεδρίαση. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του Ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά την άφιξή του για το συμβούλιο των υπουργών του Eurogroup.

Αντιδράσεις

" Το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα έχει αρχίσει να μεταφέρεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Πρόκειται για μια πολιτική που δεν θα ανακόψει την κρίση, αντίθετα, θα την βαθύνει. Είναι η στιγμή της κοινής δράσης, του συντονισμού της πάλης των λαών της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές", σχολίασε ο Συνασπισμός.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ